tag:blogger.com,1999:blog-29432072034437965042024-03-14T10:10:48.502+01:00Mamma kooktMamma kookt want: vlierbessen zijn in bloei, is mooi weer, is vies weer, ik moet ontspannen, druk-druk-druk, de kinderen zijn zo thuis, mooie courgettes op de markt, nieuwe kookboek, bezoek, weer een artikel schrijven, koelkast/voorraadkast moet nodig opgeruimd, zomaar, gewoon voor de lol, mamma kookt niet vandaag eten we een eitje en kaas met een komkommertje erbij want ik heb eigenlijk he-le-maal geen zin in koken.Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.comBlogger86125tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-45172878596236590132013-04-06T11:50:00.000+02:002013-04-06T11:53:56.587+02:00Le Virtù - de Deugen, een ritueel gerecht uit Teramo ook in Amsterdam op 3 mei
Met mijn vrienden Daniela Tasca, Antonio di Maggio en Marina Vizzinisi zijn we jaren geleden in Teramo geweest om Le Virtù te proeven. We waren zo onder de indruk, dat we er een artikel voor La Cucina Italiana maakten. Hieronder treft u het artikel, om een idee te krijgen van wat allemaal dit inhoudt.
Maar we willen onze vrienden in Amsterdam dit gerecht niet onthouden, dus we gaan een Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-45287599015004479642012-09-19T07:00:00.000+02:002012-09-19T07:00:32.831+02:00Siciliaans diner bij Casa di Maggio, AmsterdamMijn Siciliaanse vrienden Daniela Tasca, regisseur, en Antonio di Maggio, fotograaf, hebben op een zeker moment de geweldige traiteurwinkel Casa di Maggio.
Aanstaande zondag is er een typisch Siciliaans vier-gangen diner inclusief verschillende Siciliaanse wijnen door mij gekozen om het beste uit de gerechten te halen.
Tijdens het diner vertellen Marina Vizzinisi, culinaire publiciste en Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-48443256544973940872012-09-06T16:57:00.001+02:002012-09-06T16:57:16.467+02:00September, en de wijn vloeit weerHet is september, ik ben een tijdje weg van dit blog geweest, maar nu is het weer tijd om te beginnen. Hieronder de mailing voor mijn nieuwe lessen bij het Italiaans Cultureel Instituut te Amsterdam, Keizersgracht 564, elke tweede donderdag van de maand.
Samen met het Istituto Italiano di Cultura organiseer ik weer een serie bijzondere kooklessen en wijnproeverijen van Italiaanse wijnen met Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-63726357196616080992012-04-18T07:09:00.005+02:002012-04-18T11:26:48.098+02:00I vini del freddo Wijnen uit koude gebiedenGisteren is de reeks wijncursussen met diner bij het Italiaans Cultureel instituut in Amsterdam weer begonnen.De thema van de eerste les was wijnen uit koude gebieden. En wat zijn de koude gebieden? Alles aan de voeten van de Alpen, maar in het bijzonder Val d' Aosta, Trentino en Alto Piemonte waar ze bedrijven wat in onze boeken voor sommelier de viticultura eroica heet, heldhaftige teelt, want Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-21274668680009676992012-03-22T10:17:00.003+01:002012-03-22T10:57:09.774+01:00Nieuwe wijnlessen in Amsterdam: Landschappen en wijnen van ItalieHet Italiaans Cultureel Instituut organiseert in samenwerking met sommelier en publiciste Barbara Summa twee series wijnlessen op dinsdagavond die of als losse les, of als cursus gereserveerd kunnen worden. Deze twee cursussen vinden plaats aan de Keizersgracht 564. Dit seizoen is het accent van de wijnlessen gelegd op de geografische aspecten van de wijnproductie in Italië. U leert de land Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-84287546846060185452012-02-06T08:56:00.001+01:002012-02-06T08:58:01.551+01:00Culinaire ronde van Italië, lessen met Marina VizzinisiMijn vriendin en collega Marina Vizzinisi geeft een superleuke les. Kijk maar wat ze schrijft:Ik wil jullie graag herinneren aan mijn lezing bij Scuola d'Italia over bekende en minder bekende Italiaanse gerechten op vrijdag 17 februari van 20.30 tot 22.00 uur. We gaan een culinaire ronde van Italië doen met foto's om te watertanden maar ook met heerlijke (voor velen waarschijnlijk onbekende) Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-74105147938812875272011-12-20T12:09:00.001+01:002011-12-20T12:11:03.729+01:00Zoooo hoort wijn gemaakt te wordenhttp://vimeo.com/33814621Intervieuw met Fulvio Bressan en zijn vader, wijnmakers in Friuli di wijn maken zoals het hoort. Ook al spreek je niet zoveel Italiaans, kijk tenminste de video.Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-67451724295320363642011-12-14T02:44:00.005+01:002011-12-14T03:09:49.578+01:00Promozione del Moscato d' Asti ad Amsterdam e BerlinoUn consorzio attivo e illuminato, due agenzie di organizzazione eventi dinamiche e in perfetta sinergia tra loro, 22 produttori associati, oltre 90 etichette e 400 tra importatori e ristoratori solo in Olanda sono le cifre dell'evento dedicato al Moscato d' Asti per i professionisti del vino in Germania e nei Paesi Bassi organizzate da Fabio Grasso della Archimedes Marketing di Berlino con il Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-65395365125963814702011-11-27T12:02:00.006+01:002011-11-27T12:37:37.028+01:00Wat hebben we geproefd bij de Masterclass vini dell' Astigiano?(foto Luca di Tommaso)Op vrijdag 25 november heeft de Masterclass Vini dell' Astigiano bij het Italiaans Cultureel Instituut plaatsgevonden. De heerlijke hapjes zijn door Antonella Barbella gemaakt, maar de arme meid had zo een drukke week met catering, en op de dag erna moest ze ook naast haar vaste les van de zaterdagochtend bij de SMEG-showroom, ook nog een cursus 's avonds geven, dat ze zich Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-90426278752320877322011-11-07T06:35:00.002+01:002011-11-07T07:03:01.744+01:00Nieuwe wijncursussen in november en decemberHet is nu tijd, ik ben altijd dol geweest op de keuken en wijnen uit Piemonte en nu is het het moment om daar mijn themalessen te baseren.En Piemonte betekent dit najaar Zuid Piemonte, waar ze zulke interessante mini-regio's hebben, Langhe, Monferrato, Roero (kijk maar de kaart met de productiegebieden met een denominatie boven). Zuid Piemonte waar ze zulke geweldige wijnen kunnen maken en waar Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-90662250240245261072011-10-09T21:25:00.003+02:002011-10-09T21:32:45.338+02:00Wijnproeverij Moscato d' Asti: Most of the fun (Persbericht)Met trots kondig ik aan mijn deelname aan deze proeverij voor het wijnvak. Alle producenten verenigd in het Consorzio Produttori Moscato d' Asti komen binnenkort naar Amsterdam om al het lekkers te laten proeven wat hun wijngaarden produceren (dus niet alleen Moscato maar veel andere lekkere wijnen uit Piemonte).Bent u importeur, sommelier, restaurant-houder, wijnjournalist, of anderzins met de Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-41570121654761853272011-10-05T09:00:00.003+02:002011-10-05T09:01:41.138+02:00Professionele proeverij Moscato d' Asti en andere Piemontese wijnen op 26 oktober, AmsterdamOp woensdag 26 oktober 2011 organiseert Produttori Moscato d’Asti een wijnproeverij in het Amsterdamse NH Hotel Barbizon Palace. Ik ben trots dat ik als tolk en contactpersoon voor dit evenement ben gevraagd. Tijdens de proeverij staat Moscato d’Asti centraal. Daarnaast wordt door ongeveer 20 producenten uit Piemonte een breed scala aan karakteristieke wijnen aangeboden. Van Barbaresco DOCG, Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-32311107057808516142011-08-20T20:20:00.002+02:002011-08-20T20:28:18.136+02:00Data en thema's wijnlessen in het najaar in AmsterdamIn het kort, definitieve lokatie en andere info volgen, prijs per persoon € 45 inclusief een pasta-maaltijd, met voorinscrhijving bij barbara@madrelingua.com € 5 korting.
De lessen worden tussen 18.30-21.00 uur gehouden.
Inleiding Italiaanse wijnen - Introduzione ai vini italiani 13 sep.
Proeftechnieken - Tecniche di degustazione 20-sep
Wijnen uit Piemonte - I vini del Piemonte 27-sep
Wijnen Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-28646754756635158372011-08-19T06:48:00.008+02:002011-08-19T23:11:15.560+02:00Het einde van zomer vieren wij met een diner
Op 22-23 september zijn dag en nacht even lang. Dit moment valt tussen Sint Jan op 21 juni (wat we dit jaar met de kunstenaars van de sint Janstraat hebben gevierd met een straatfeest) en Kerst. In Abruzzo, waar ik en Antonella Barbella vandaan komen, is de ritme van het jaar erg belangrijk om de dagelijkse bezigheden aan te duiden. We zijn een volk van herders, boeren en vissers, allerlei Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-13470308105330780692011-08-18T07:44:00.006+02:002011-08-18T10:44:25.522+02:00De wijnen van 17 augustus: wijn en spijs combinatie en de pesto van Orso
Ennio helpt met het draaien van polpette
Weer een mooie groepje met oude en nieuwe cursisten gisterenavond (ook een paar waar ik niks van afwist, maar dankzij de last-minute afzeggingen en de bekende Italiaanse flexibiliteit - ik reken altijd op 3-4 personen meer in de hoop dat iemand bij het Instituto zich wilt aansluiten, was dit geen probleem.
En de tafel had ik 's middags met mijn Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-83124337836248386412011-08-17T11:00:00.003+02:002011-08-17T11:20:31.844+02:00Wijn-spijs combinatieDe Italiaanse sommeliers hebben een eigen systeem bedacht om een gerecht op een aantal kenmerken te beoordelen en naast de beoordeling van een wijn plaatsen, om te kijken welke combinaties beter werken.
De kenmerken hebben betrekking op het soort en hoeveelheid smaken in het gerecht en ook wordt er gekeken naar het mondgevoel ervan. Doel is om een danig combinatie te vinden dat en het gerecht enMammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-8327215102417355892011-08-14T10:35:00.006+02:002011-08-14T22:04:34.186+02:00Hoe was het met de tomatenworkshop (beelden zeggen meer dan worden)
Basta? Basta.
Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-23657875761489127872011-08-12T16:39:00.002+02:002011-08-12T16:45:25.452+02:00Laatste tomaten van het seizoen (de nieuwe komen eraan)
Elke jaar ga ik naar Italië om mijn voorraad ingemaakte tomaten bij te spekken. Dit jaar dachten we dat het niet zou lukken, dus heb ik het hier geregeld.
Morgen is het zover, de tomatenworkshop met Antonella Barbella. Want deze zijn een beetje mij laatste flessen en er moeten nieuwe komen.
Ook al is een waterige zomer geweest.
Ook al zijn mijn zelf geplante tomaten zo groen als een Alien (Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-7676214359319972422011-08-11T19:15:00.003+02:002011-08-11T19:57:52.007+02:00Blueberry fields forever
Wat doet een arme Italiaanse moeder in een natte zomer zoals deze, tijdens de vakantie? Neemt een andere Italiaanse moeder en de gezamenlijke kroost, en gaat naar Ermelo naar De Pollekamp om blaauwbessen te plukken.
Ik heb dus met Antonella afgesproken, haar uitgelokt met de vooruitzicht van al die leuke boerderijeen waar ze aan de deur van alles verkopen, en weg waren we.
Je krijgt daarMammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-39958428475686386712011-08-09T09:14:00.005+02:002011-08-09T11:08:01.309+02:00Bubbels, voorbij het feestBubbels zijn bij uitstek een feestelijke drank. Zoals Peppino di Capri toen al zong:
Champagne, om een ontmoeting al toastend te vieren
Nu zijn misschien niet alle dames van mijn generatie gevoelig voor de charmes van Peppino di Capri in zijn gouden jaren, maar bubbels merkeren vaak alle belangrijke gelegenheden, rites of passage en dergelijke uitspattingen. Dit bewezen weer eens mijn Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-6810644674608323702011-08-05T09:22:00.003+02:002011-08-05T09:36:56.885+02:00Mijn artikels voor Italië Magazine: Truffelsfoto: Casale della Staffa, in Umbrie. Hier gaan we logeren en kokenHieronder de bewerkte versie van mijn artikel over Truffels voor het winternummer van 2007 van Italië Magazine. toch leuk om af en toe het verschil te zien tussen mijn ondoordachte, primaire stukjes voor op het blog, en de meer doordachte (betaalde) artikelen. Dan kunnen jullie je alvast verlekkeren op de lange truffel-weekend Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-90071985479168268392011-08-04T09:18:00.010+02:002011-08-04T16:14:27.932+02:00Recept van de hartige minicakes en wijnen van gisterenKrachtige witten wijnen uit het Zuiden, was de thema van de les. Tja, wit, wat noem je nou wit?Gisteren, heel knus bij elkaar en veel handiger, hebben we geproefd in de keuken van het Istituto met een mooie uitzicht op de tuin, wat op een donkere, druilerige dag altijd een verademing voor mij is, al dat groen zien. Op deze manier kon ik ook de kokende pasta alle sarde beter in de gaten houden en Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-23855454032377075872011-08-03T09:46:00.004+02:002011-08-03T10:09:22.989+02:00Recepten van de hapjes voor vanavondVolop aan het koken voor vanavond, want we hebben de proeverij van Krachtige witte wijnen uit Zuid Italie (tussen 19 en 21 uur bij het Italiaans Cultureel Instituut aan de Keizersgracht 564, Amsterdam).Ik heb vorige week lekkere wijnen ontvangen van Piet Dooijewaard, een erg leuke importeur en collega-sommelier die vanuit Ermelo Nederland voorziet van prachtige wijnen. Hij komt ook volgende week Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-46186803466873706262011-07-28T07:23:00.010+02:002011-07-28T08:58:04.945+02:00Recept: gnocchetti sardi alle verdure en gestoofde lam, tribale tradities en meerZoals beloofd de recepten van de twee grote gerechten voor de les over Siciliaanse en Sardijnse wijnen van gisteren.Ik zal beginnen om te zeggen dat in de boerengerechten uit Zuid Italië we een paar vaste regels hebben waar alles om draait, dus je kan zelf thuis improviseren rond bepaalde smaakcombinaties. In feite, geen van beide recepten is een bestaand, bekend gerecht, ik heb maar wat gedaan Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2943207203443796504.post-63185038986108965872011-07-26T17:05:00.005+02:002011-07-26T17:22:22.469+02:00Wijnles: Wijnen uit de Italiaanse eilanden, 27 juli 2011Morgenavond bij het Italiaans Cultureel Instituut vindt plaats onze nieuwe Italiaanse wijnles, met als thema de wijnen uit de Italiaanse eilanden.Ik had in eerste instantie een onevenwichtige keuze met veel uit Sardinie, inmiddels heb ik het een en ander veranderd. Maar de oorspronkelijke reden is dat de meeste cursisten komen vaker dan ene les, en ik heb al wat Siciliaans geschonken tijden de Mammamsterdamhttp://www.blogger.com/profile/03081264728752700578noreply@blogger.com0