Toch is die minestronedrang juist met warm weer logisch. Alle groenten erin, geen vet, alleen wat olijfolie, ideaal om alle weggezwete mineralen terug in je lichaam te krijgen. Warm of koud. Zonder of met pasta, of rijst. Makkelijk te verteren ook. Voedzaam. Light. Wat wil je meer? Om de zoveel tijd maak ik een enorme pan met het idee om voor twee dagen niks anders te eten. Misschien bereik ik zo weer spontaan mijn streefgewicht (ah, vergeet het maar).
Ook zonder zomerse Italiaanse temperaturen was het vandaag zonnig genoeg om zin in minestrone te krijgen. Weer een minder onbeholpen recept dan gisteren, want hiermee ben ik groot geworden.
Ingredienten:
- Een handjevol bonensoort naar keuze zoals fagioli borlotti, of bruine bonen, linzen of dopertwjes, droog, vers of uit blik
- 1 kleine of 1/2 grote ui
- 1 teentje knoflook
- Kies onder allerlei groenten iets die je in blokjes kan snijden zoals pompoen, wortels, courgette, bleekselderij, etc. 2-3 soorten naar keuze. Daarna een soort bladgroente te kiezen tussen snijbiet, spinazie, paksoy, andijvie. Dan 1-2 aardappelen, evt. prei. Geen paprika's
- bloemkool of broccoli in kleine roosjes
- 1-2 verse tomaten
- 3-5 eetlepels olijfolie
- 1 dikke korst Parmigiano Reggiano of Grana Padano (facultatief)
- 1 mergpijp, schenkel of andere botten (ook facultatief
Maak schoon en snij de vlezige groente en aardappelen in dobbelstenen, de wortels en bleekselderij in schijfjes. De bladgroente kan je in dunne reepjes snijden.
Zet in een grote pan met deksel, het liefste een snelkookpan, een bodempje olijfolie, lat de gesnipperde ui erin fruiten, daarna een teentje knoflook toevoegen, daarna alle blokjes groente die een langere kooktijd nodig hebben. Als je broccoli gebruik kan je altijd de hardere blokjes in doen, en de roosjes wat later, net zoals de courgette. Droge borlotti of bruine bonen nu ook doen, samen met hun vocht. Koud water toevoegen tot twee keer het volume van de groenten. Zout naar smaak toevoegen, en ook het korstje kaas OF de schenkel. Het is het een of het andere.
Breng aan de kook, laat 20 minuten in de snelkookpan koken, dan voeg je de zachtere groente en de eventuele rijst (een handjevol), dan nog 10 minuten koken met deksel op en dan de bladgroente, nog 5 minuten. Je kunt het meteen serveren, of lauwwarm, of koud. Mijn devies is heel veel in een keer maken, in de koelkast in een dichte pot tot 4 dagen bewaren.
Ook kan je met de stafmixer alles pureren en eventueel invriezen (dat heet passato di verdure of minestrone passato). Kinderen vinden dit makkelijker te eten, want er zijn geen herkenbare stukjes. Wel heeft alles zo een bruin-groenig vieze kleur, terwijl het mooi aan minestrone is juist de bonte kleur.