dinsdag 23 oktober 2007

Sterretjessoep

Mijn kinderen zijn dol op kleine sterretjespasta. Die eet je meestal in de soep. Vandaag was papa ook thuis voor de lunch en het leek me een goede kans om warm te lunchen. Dus een supersnelle soep met stelline.

Ingredienten voor 3:
6 eetlepels droge stelline of andere kleine pasta (bij de Turk of mediterranse toko)
1 klont boter
3 grote lepels biologische tomatenpuree
zout naar smaak
water
geraspte Parmezaanse kaas (facultatief)

Breng aan de kook 1 soepkom water per persoon. laat de boter erin smelten en voeg de stelline toe. Voeg de tomatenpureen, en laat koken onder roeren. Voeg zout naar smaak, en als het klaar is, schep het in diepe boorden, en serveer met eventueel Parmzaanse kaas.

In 10 minuten klaar.

Natuurlijk kun je zoiets verder aankleden: met een blik bonen linzen, mais, een handjevol basilicum, olijfolie in plaats van de boter, een toefje zure room erop, of een klontje maitre d'hotel boter. Soepballetjes zijn ook een idee.

vrijdag 19 oktober 2007

Soep: bonen met pasta

Ik kan bonensoepen op allerlei maniere eten, vind ze gewoon lekker. In het algemeen probeer ik zelf mijn bonen te weken en te koken, maar het hoeft niet altijd. Deze keer een recept uit waanhoop, ik heb gewoon geen zin in koken dezer dagen.

Ingredienten:
3 eetlepels extravergine olijfolie
2 kleine uien of 1 grote
2 wortels
1 blik grote witte bonen (in het Italiaanse heten ze "fagioli bianchi di Spagna", in het Engels "butter beans"
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
zout, vers gemalen peper en geraspte nootmuscaat n.s.
grappige pasta in klein formaat
bouillon (evt. uit blokje)

Snij de uien en wortels in snippers, laat ze zeker 7-10 minuten fruiten in de olijolie op lage vuur. Voeg de bonen toe (eigenlijk, alle bonen lenen zich hier voor) en de geconcentreerde tomatenpasta (superlekker die biologische in glazenpotjes, zelfs onze C1000 heeft het). Dan 2 kopjes water of bouillon, en pureren met stafmisxer of keukenmachine. Terug in de pan, voeg de pasta en wat extra water of bouillon toe, proef naar zout en specerijen, laat de pasta de helft van de aangegeven tijd koken, dan doe je het vuur uit en laat in pan met deksel, onder roeren elke af en toe, de pasta volledig gaarkoken. Serveer lauwwarm, zeker als er kinderen ook van moeten eten.

Ook lekker met een beetje citroensap erin, of gegarneerd met basilicum of korianderblaadjes.

donderdag 18 oktober 2007

Kaviaar

Het komt alles in een keer (maar is nooit te veel van het goede). Kaviaar. Eerst een minipotje zwart uit Iran (staat nog in de koelkast) en dan ben ik zelf naar Rusland gegaan, heb gelukkig ook bliny met rode kaviaar gegeten en zelfs een pot kunnen aanschaffen.

En nu kan ik met kennis van zaken zeggen, dat ik weet welke manier van consumptie de beste voor mij is. Jammer dat ik zelf geen wodka drink, maar hou je hier van, laat je vooral niet door mij weerhouden om ook er wat bij te drinken.

Nog een ding dat ik vergeten was, maar wat de Rusland-avontuur mij weer herinnerd heeft: het toasten. Tijdens een diner mag gerust een stuk of dertig keer getoast worden, meer is geen bezeaar. En die wodka, dat kun je ad fundum drinken, of per druppel, zoals ik. Als de glaasjes maar rinkelen.

Ik hef dus een toast tot de grotere eer en glorie van alle kaviaar, hetzij grijs, zwart of rood, zolang dat ik het mag eten.

Ingredienten:
1 potje zalmkaviaar (kan ook bij IKEA gekocht worden)
1 gele, sappige citroen
1 lepeltje
1 schaaltje in een bijpassende kleur (overbodig, maar wat is het hier niet?)
1 glaasje ijskoude wodka of sterke warme chai

Plaats 2-3 lepeltjes kaviaar in het schaaltje, besprenkel ze met citroensap.
Snij de citroen in een paar superdunne plakjes en drapeer ze rond de kaviaar. Met het lepeltje eet keen leine hapje, speel ermee in je mond, laat de eitjes klappen tussen tong en hemeltje en geniet ervan. Herhaal tot het op is. Je kunt ook de dunne citroenplakjes in kleine stukjes samen met de eitjes eten.

Variatietip: na zoiets hoef ik eigenlijk niet meer te eten, maar je zou ook het geheel op een bergje superdungsneden ijsbrgsla kunnen serveren.

Wat ik vooraal onweerstanbaar vind van rode zalmkaviaar is de texstuur, het spelen ermee met mijn tong, het glibberig gevoel ervan in de mond. De grijze, daarentegen, omdat de eitjes kleiner zijn, is leuker om met de achterste, buitenste gedeelte van je mond te drukke, smaakt alleen daardoor weer anders.

maandag 8 oktober 2007

Spaghetti al tartufo finto

Mijn nieuwe stagiaire, Alice, komt uit Umbrie, een truffelregio. Toevallig vraag ik haar om mijn truffelrecepten over te typen. Daar krijgen we allebei zin in truffel. Het is lunchtijd. Volgens mij heb ik nog een potje nep-truffelpasta, uit Italie meegenomen, liggen. Hoera, tijd voor spaghetti met truffel. Het leukste van mijn stagiaires is dat ik dan op werkdagen lunchgezelschap heb, anders zou ik toch niet koken voor de lunch. En ze brengen me altijd op ideeen.

Ingredienten:
200 gr. spaghetti (ik gebruik vierkante, alla chitarra)
3 eetlepels extravergine olijfolie
1 teentje knoflook
1 stukje scherpe peper
3 theelepel truffelpasta, of truffelolie of truffelboter naar smaak. Verse zwarte truffel is geen bezwaar, gewoon eroverheen raspen

Kook in ruim kokend gezouten water de spaghetti beetgaar. De laatste 5 minuten kooktijd bak in een pannetje de gesneden knoflook in de olijfolie. Voor het kleurt, voeg het pepertje toe. Laat de spaghetti goed uitlekken, voeg ze weer in de pan, met de knoflookolie, voeg de truffel of truffelproduct toe en serveer, als je wilt, met sterke (pecorino)kaas in splinters.

woensdag 3 oktober 2007

Linzensoep

Ik ben groot geworden met linzensoep gemaakt van de bruine linzen van Santo Stefano di Sessanio. Ze zijn bruin, klein, stevig, dus ze breken niet tijdens het koken, maar blijven mooi rond. Het is troostvoedsel, een supersimpele recept, en zo gezond voor groot en oud. Ik geef geen hoeveelheden, gewoon het hele zakje (of de helf ervan) in ruim water koken, wat je niet meteen eet, kan alsnog in de koelkast bewaard worden voor een volgende keer.

Ingredienten:
300 gr. bruine, kleine, stevige linzen. Geen Blondes, die worden pap
ruim water
1 laurierblad
1 teentje knoflook
zout naar smaak

Facultatief: gepelde tomaten in stukjes, vers of uit blik
Kleine pasta (bijv. gebroken spaghetti vam 1,5 cm lang, kleine pijpjes, zie ook onder het recept).

Kook in 20-30 minuten de linzen gaar in ruim water met laurierblad en knoflook erin. Als je wilt, kan je hier gelijk de tomatenstukjes erin doen. Tegen het einde van de kooktijd voeg zout naar smaak toe.

Je kan de pasta direct in de linzensoep doen, doe dan wat meer water erin en na 15-20 minuten kook de pasta erbij tot het gaar is.

Je kan ook 1 à 2 eieren kloppen met patentbloem tot een stevige deeg, even uitrollen, in reepjes snijden en dan in ruiten van 1,5-2 cm., en 2 minuten met de soep laten koken. Deze ruitjes van pasta heten in Abruzzo taccozze en het deeg wat ietsje dikker zijn dan bijv. tagliatelle.

Je kan ook kiezen om de linzen zonder pasta te eten, voor alles geldt: voor het serveren even een draadje vn je lekkerste extravergine olijfolie erop doen.