woensdag 28 januari 2009


Dit was de setting van mijn olijfolieproeverij in juni vorig jaar. Dankzij het zonnetje lijkt het bijna Italie, ook al was het Brabant.
We hebben een stuk of 7 soorten olijfolieen geproefd, waarvan een paar zeer zeldzaam en eentje die niet te koop is (van mijn eigen olijfboomgard in Ofena, exclusief voor het gezin).
Ik ben wel met een gemene streek begonnen: het proeven van een Spaans supermarkt olien, van het soort waar alleen vanuit de prijd ik weet dat de zuurgraad ervan met talcum is bijgesteld. Want een olijfolie verdient het predikaat extra-vergine alleen als het een zuurgraad van minder dan 1% heeft. In Spanje en andere landen is het toegestaan het gebruik van talcum als middel om die zuurgraad kunstmatig te verlagen.

Daarna konden de aanwezige dames het verschil met goede olieen proeven. En de geuren. En de hapjes.
Echt een leuk middag.



donderdag 22 januari 2009

Kookworkshop in Italie 31 juli-2 augustus 2009

Ja, er komt weer een kookworkshop in Italie. De kinderen zijn groter en zelfstandiger, het huis is inmiddels gerenoveerd, ik ben sommelier geworden en kan deze nieuwe kennis in het cursus verwerken, nu kan het weer.

Want samen koken is mijns inzien het beste wat er is: nuttig, gezellig, je leert van elkaar en met elkaar, en kan net zo makkelijk of ingewikkeld zijn als je zelf wilt.


Het leukste aan deze cursus voor mij is dat ik andere mensen kennis kan laten maken met de pure, rustige manier van leven in mijn dorp in Abruzzo. Daarna kunnen weer allemaal verder in Nederland, maar tenminste weet u waar blijf ik in de zomervakanties.


Hieronder de details in het kort:

Periode: Weekend vrijdag/zondag (met vertrek op maandagochtend) 31 juli- 2 augustus. Extra groep op 7-9 augustus als groep 1 vol is

Locatie: Antieke herenhuis (voormalig klooster) binnen de stadsmuren van burcht Ofena (Abruzzo), in de Natuurpark del Gran Sasso (meer info op de Engelstalig http://www.ofena.yuku.com/, waar binnenkort onze huisfoto’s worden geplaatst)

Accommodatie: Zeer ruime kamer met balkon op het zuiden en adembenemende uitzicht, antieke meubels en goede bed maat 180x220cm voor stel met evt. kinderen (dan doe ik er nog bedjes bij en de kamer blijft groot). Eenvoudige moderne badkamer met douche, te delen met de kamer ernaast. Badkamer wordt 1-2 keer per dag schoongemaakt. Er zijn nog 2 kleine kamers beschikbaar voor alleenstaande of zeer verliefde stel (bed is kleiner, 140x220cm). Andere accomodaties worden verder in het dorp aangeboden. Een camping is net buiten de dorp, maar beter per auto bereikbaar.

Keuken: Oud en nieuw, met de antieke meelkasten en voorwerpen van mijn overgrootmoeder, samen met moderne, professionele uitrusting van roestvrij staal en andere kookbenodigdheden

Kookcursus: Vrijdagmiddag en zaterdagochtend twee uitgebreide kooklessen waar u naast een aantal typische Italiaanse gerechten ook enkele basisrecepten leert, waar u naar hartenlust mee kunt variëren. Denk aan: zelfgemaakte pasta, risotto, seizoensgroenten en salades, tiramisù, taart etc. Na afloop wordt in groep gegeten met de andere bewoners. Op deze manier kunnen wij binnen blijven tijdens de heetste uren van de dag (het huis heeft buitenmuren van 1,5 mt. dik) en u kunt in de frissere uren de omgeving verkennen. Laat in de middag gaan we in de natuur wandelen op zoek naar wilde kruiden en fruit, die wij in de gerechten kunnen verwerken. Voorafgaand aan de lessen zullen we samen boodschappen gaan doen in de plaatselijke bottega, om de laatste ingrediënten te kopen. Het wordt zo mogelijk gebruikt gemaakt van biologisch of traditioneel gekweekte groente van de kleine telers in het gebied.

Wijnlessen en proeverij: als gediplomeerde sommelier van het Italiaanse vakvereniging AIS, zal ik 2 lessen houden over de Italiaanse wijnen, hoe worden ze gemaakt en gecombineerd met gerechten, en u krijgt een inleiding over het professioneel proeven van wijn.

Extra: vindt u het leuk om met de buurvrouw traditionele koekjes, weekpotten en de passata di pomodoro voor de wintervorraad te maken, u bent van harte welkom om bij te schuiven. Afhankelijk van het oogst en de overige werkzaamheden gaan we een paar keer per week aan de slag. Of we kunnen een van de plaatselijke wijnhuizen samen gaan bezoeken om wijn in te kopen.

Prijs: € 550 voor twee personen, is inclusief: 3x logies, 3x ontbijt, 2x kooklessen, 2x uitgebreide aperitief met kleine gerechtjes (als dan niet samen gemaakt), 2x zelfgemaakte maaltijd, alle ingrediënten en dranken bij de maaltijden en tijdens de les, en de wijnen van de proeverij. Alleen de cursus zonder logies en ontbijt kost € 180 per persoon.

En op zondag? Ofena ligt in een prachtige omgeving tussen bergen, dal, rivier, heuvels, burchten, kastelen en de prachtige natuur van Campo Imperatore. Ook plaatselijke specialiteiten ontbreken niet. Op zondag kunnen de cursisten zelf beslissen of ze op eigen houtje dan wel met begeleiding op pad willen.

Samen kunnen we naar een aantal prachtige bezienswaardigheden per auto kunnen bezoeken, het programma maken we ter plekke want er is echt heel veel te zien en beleven. We kunnen bijvoorbeeld de berg op om naar de slager bij de graasvelden op 2000 mt. hoogte. Daar gaan we op de manier van de herders barbecueën, wandelen en op de terugweg een paar kastelen en burchten bezoeken.

Of we kunnen naar de steden Sulmona of L’Aquila gaan, of de kastelenroute volgen met mooie abdijen, monumenten, Romeinse theaters en dorpjes te bezoeken. Met begeleiding ligt de tempo 2 keer zo hoog, want ik ken de weg en de betere restaurants onderweg om alsnog de provincie L’Aquila in vogelvlucht te bezoeken. Dit kost een extra € 40 per persoon per dag, exclusief consumpties onderweg. Voor wie het zelf en op eigen tempo wilt doen, geef ik graag alle informatie, adresjes en plattegronden.

Dit is in het kort wat zo een kookweekend inhoudt. De definitieve programma wordt altijd in overleg en ter plekke besloten, want we zijn afhankelijk van seizoensgroente en producten. Overige informatie over mijn manier van les geven is te vinden op http://www.kookreizen.com/.

maandag 19 januari 2009

Indiase recept: saag met spinazie


Het leven in ons huis is niet alleen Italiaanse recepten. Zeker nu dat we, wegens de verhuizing en de nog te plaatsten nieuwe keuken, genoegn moeten nemen met een kamp-keukentje met welgeteld een kookplaat.

Gisteren een nieuwe recept uigeprobeerd, saag van spinazie en yogurt.

Ingredienten:
3 eetlepels extravergine olijfolie of kokosolie (van de natuurwinkel)
1 kleine ui
4 teentjes knoflook
2 cm. geraspte gember
1/2 coffielepel gemale koriander
1 mespunt kaneel
1 mespunt Cayennepeper
zout n.s.
Turkse of Griekse yougurth n.s 9ik heb 2 ovrvolle eetlepels gebruikt, bijna 3 en half, eigenlijk)

400 gr. rijst met lange korrel
1 mespunt curry, ik had een grove versie di korrelig was,
saffraan (iraans uit Isfahan) in draadjes
water.
zout n.s.

Ik heb de rijst in ruim gezouten water (bouillon of bouillonblokje is ook goed) gekookt voor 10 minuten, uit het vuur gehaald dat het nog een harde kern had, uitgelekt en weer in de pan gedaan, en daarna op de oppervlakte bestrooid met de korrels curry en de draadjes saffraan), deksel erop e nog 5 minuten laten nagaren op de uitstaande, maar nog warme kookplaat (zeer lage vuur is ook goed).

In een wok heb ik eers de gesnipperde ui in olijfolie 5 minuten laten fruiten, daarna de teentjes knoflook nog 2 minuten, daarna alle specerijen erin gedaan en nog eenkele minuten laten fruiten. In de tussentijd had ik de spinazie in een teiltje water gedaan om ze goed te wassen, ik heb de wortelstuk gesneden en ze grof gehaakt in de gefruite groente met specerijeen gedaan, met alle aanhangende water, daarna een deksel erop en 7-8 minuten laten koken.

Daarna met een stafmixer heb ik ze gepureerd, nog twee minuten zonder deksel alle water en vocht laten verdampen en daarna heb ik Turkse yougurth naar smaak toegevoegd.

Aan tafel heb ik gebracht: de pan rijst met deksel, de schaal met gepureerde spinazie, een schaal met plakjes komkommer en rauwe gele paprika's in paartjes en een naan brood.
Credits foto: gejat bij www.elitefine.com