dinsdag 11 augustus 2009

Kookcursus in Italie: Zelfgemaakte pasta







Kookcursus in Italie 2009: algemeen


Kleine Jamie Oliver aan het werk met de slinger
Op 31 juli en 1 augustus heb ik een weekendcursus koken gehouden in Italie, in Navelli. De lokatie was het prachtige B&B Abruzzo Segreto van Francesca and James.

Deelnemers waren Jennifer en Patrick, met als speciale gast mijn zoontje Elianto. Ik heb besloten dan vanaf 8 jaar iedereen in onze gezin moet een keer per week minimaal voor de anderen koken, en hij word in januari 8. Hoog tijd om hem alvst een beetje in te werken.

Vantevoren hadden we weinig vast gezet. Jennifer zei in een mail:
"Wel is het misschien goed om te weten dat ik echt geen ster in de keuken ben. Ik zou het wel leuk vinden als een wijnproeverij of iets dergelijks ook onderdeel uitmaakt van het programma" en dit heben we gedaan.

Gewoon alledaagse, simpele gerechten, die snel te koken zijn en die veel voldoening geven aan kok en gasten. Ik heb zelf de neiging om 100.000 recepten uit te proberen in een cursus ongeacht de beschikbare tijd, n dit is aardig gelukt. De themá's van de twee dagen waren respectievelijk risotto-techniek en zelfgemaakte pasta.

Beide middagen, na de les, zijn we op pad in de omgeving geweest: San Benedetto in Perillis, Popoli (gereden langs de wijngaarden van Valle Reale) voor een aperitiefje, Ofena voor de opening van een plaatselijke club en zelfgemaakte pizza's en mozzarelline in saffraan, dan de wijnprieverij met hapjes de eerste dag.

De tweede dag zou ik vertrekken en had Elianto een duik in zijn favoriete zwembad beloofd, dus daar zijn we allemaal geweest, de leukste zwembad met avonduitzicht, en daarnaast een simpele restaurant met plaatselijke specialiteiten waar we gegeten hebben.

Deze lamsspiesjes heten arrosticini en zijn traditioneel gemaakt met vlees van een gecastreerde ram (wie doet dat nog steeds tegenwoordig?)

Dit is het restaurant van Camping San Martino, op de weg tussen Bussi en Navelli, ten hoogte van Capestrano. Staat pal naast de weg.

De recepten volgen in andere posts.

Wat te doen met een enorme bos rucola?

Ik kreeg van mijn schoonmoeder een enorme bos rucola met wortel en al. Je kunt er eentje ook ergens bij arme grond (zand, nieuwbouwijken) vinden. Wilde rucola heeft een gekartelde blad en zoveel meer smaak dan zomaar de slappe sort uit de supermarkt.

Tijd voor een pasta met rucola, tomaatjres en pinboompitten. Deze, namelijk.


Het is niet meer en niet minder dan wat je ziet: fruit in ee paar eetlepels goede extravergine olijolie een paar teentjes knoflook (ik heb de roze knoflook uit Sulmona, in Abruzzo, gebruikt, speciaal uit Italie teruggebracht) terwijl je de gewassen rucola bos in streepjes van 1 cm. lang snijdt.

Terwijl een grote pan water voor de pasta kookt, fruit even in de olie met knoflook een handje pinboompitten, daarna de gesnede rucola en laat het 6-7 minuten smoren. Op jet allerlaatste moment voeg 4 in kwartjes gesneden tomaatjes erin, kook spaghetti, haal het uit het water nog een beetje beetgaar en laat doorkoken nog een minuut in de groente.

Fotograferen en serveren.