zondag 21 februari 2010

Wijnles (ach, die gediplomeerde dronkenlappen)

De laatste paar jaar heb ik als tolk gewerkt voor de officiele Italiaanse sommelierscursussen in Nederland. Omdat ik er toch mee bezig was, heb ik ook mijn sommeliersdiploma gehaald. Pittig detail: voor die tijd ben ik mijn leven lang bijna een geheelonthouder geweest (mijn man is het nog helemaal, mag ik van hem ook geen slokje alcohol in een gerecht verdampen). Maar ja, och ja, een mens verandert.

Inmiddels heb ik mijn eerste wijnles gegeven, heb ik ook een heus proeverij-programma opgesteld (staat hier) en ik merk dat ik een hoop heb geleerd, vooral over de beste combinatie tussen wijn en spijs, wat voor mij als kookgek toch het meest belangrijk is.

De komende dagen dus zal ik wat recepten publiceren over de hapjes wat we met bepaalde wijnen proeven en het comentaar van de cursisten.

Wat de les van vanavond extra-leuk maakt is dat er een aantal professionals er op komen en dus het proeven wordt extra-interessant voor een beginner, want wat die handelaars weten te vertellen over hun wijnen, en de boer die ze maakt en alle fijne knepen van het vak is ook zooooo interessant.

Sommelier: de boze tongen beweren dat het niet minder is dan een patent van openbare dronkenschap, voor mij is het de manier geworden om mijn neus en mond te openen aan een wereld van nooit eerder systematisch gemerkte geuren en smaken. Het is namelijk hoe je het bekijkt.

woensdag 3 februari 2010

Soep van bloemkool en Parmezaanse kaas

Soup de la Marquise du Berry, volgens Jill Dipleix die ik heb mogen intervieuwen enkele jaren geleden in Amsterdam. Ik heb het dit weekend nodig, dus noteer ik het hier zoals het is, zonder vertaling want geen tijd.


Ingredients
Serves 4

1 cauliflower, around 1kg
300g all-purpose potatoes
1.2 litres water or vegetable stock
2 leeks, trimmed
1tbsp butter
Sea salt and pepper
40g grated parmesan
Grated nutmeg
1tbsp finely chopped parsley
1tbsp finely snipped chives

METHOD

Cut the cauliflower into small florets. Peel and dice the potato. Bring the water or stock to the boil, salt it well and cook the potato and cauliflower for 15 minutes.

Trim the leeks and finely slice them. Melt the butter in a frying pan and gently cook the leeks until softened. Tip the leeks into the cauliflower and potato mixture and simmer for 5 minutes.

Use a potato masher to crush the vegetables in the pan, or purée half the soup in a blender and return to the pan. Simmer gently for 5 minutes. Add the parmesan and nutmeg, stirring gently. Taste for salt and pepper, scatter with parsley and chives, and serve.

Prep: 15 min
Cook: 30 min