donderdag 24 juni 2010

Let op je olie (olijfolie)

Maandag heb ik 12 van de beste 100 extra-vergine olijfolieen van Italie mogen proeven. En niks zo leuk om aan tafel met een 5-tal olieproducenten die het over het vak hebben en zich beklagen over de dure troep die in Nederland verkocht wordt.

Vandaag krijg ik van een relatie een link naar deze leerzaam filmpje ven Keuringdienst van Waarde. Zeer leerzaam, maar onvolledig.

http://sites.rvu.nl/page/674/nl

Waarom is Italiaanse olijfolie dan beter dan de Spaanse? Niet (alleen) omdat Italians do it better, vooraal omdat de wetgeving strenger is. Maar in Spanje, en zeker met de supergrootschalige olijfteelt in Andalusie, kunnen ze zich die strengere wetgeving wel permitteren? In Italie misschien ook niet, maar bij ons zijn de consumenten bewuster, want tot kort geleden in de 17 olijfolie producerende regio's van Italie iedereen had eigen olie of familieolie op tafel.

Dus hoe een lekkere olijfolie hoort te smaken weten wij Italianen nog steeds.

Daarom neem ik elke jaar met de vakantie onze eigen olijfolie mee, en is het een slechte jaar geweest, dan koop ik wat in van de buurvrouw die meer bomen heeft.

In Nederland zijn er een aantal zeer goede olijfolie handelaren:

Manfred Meeuwig aan de Harlemmeerstraat in Amsterdam en Antonio Laurora van Elaion zijn mijn favorieten, vooraal omdat de heren heel erg veel over hun product weten. Vraag ze maar.