maandag 29 november 2010

Wijncursussen met proeverij van Italiaanse wijnen in december en januari

Barbara Summa, sommelier AIS en culinaire schrijfster, heeft het genoegen om u Vini d’Italia te presenteren: het programma wijncursussen met proeverij van Italiaanse wijnen. Op deze manier kunt u de talloze Italiaanse druif- en wijnsoorten beter leren kennen en proeven.

De basiscursus van december bestaat uit 2 lessen met een algemene inleiding over de Italiaanse wijnen en wijngebieden, proeftechnieken en een uitgebreide verhandeling over de twee grootste Italiaanse wijnregio’s: Piemonte en Toscane. AIS, de erkende Italiaanse vakvereniging voor sommeliers, legt de nadruk op de combinaties tussen wijnen en bijpassende gerechten. Ook worden tijdens onze proeverijen Italiaanse hapjes en gerechten geserveerd. Cursisten kunnen kiezen uit twee formules: les diner op woensdagavond 8 en 15 december of les aperitief op zondagmiddag (weer vanaf januari).

Data:
•2 lessen diner op woensdagavond op 8 en 15 december, van 20.00 tot 22.30 uur: € 99 voor beide lessen en diners, restaurant da Paolo e Seba-Pizza Taxi, Ceintuurbaan 121

•Na de beginnerscursus kan desgewenst de Masterclass ‘Feestwijnen in december’ gevolgd worden op zaterdag 11 december: Bubbeltjes, van 16.00 tot 17.30, € 30; Chocolade en wijn van 18.00 tot 19.30 uur à € 35. De twee lessen samen à € 60 nschrijvingsgeld. Deze lessen vinden plaats in de Sint Jansstraat 37, achter de Dam (schuin tegenover ingang parkeergarage hotel Krasnapolski)

•Het nieuw programma 2011 begint op 9 januari met een themales over de Sangiovese-druif in Toscane, Umbrie en Romagna en nieuwe wijnen. € 45

•Basiscursus met 3 lessen + diner op woensdagavond op 5, 12 en 26 januari: € 145 inschrijvingsgeld, bij Restaurant da Paolo e Seba-Pizza Taxi, Ceintuurbaan 121

•Basiscursus met 3 lessen + aperitiefhapjes op zondagmiddag 16 en 30 januari en 13 februari, € 99 voor drie lessen

Beschrijving van de lessen
Tijdens elke les, die bestaat uit een theoriegedeelte en een begeleide proeverij, worden drie themawijnen geproefd en een verrassingwijn, geserveerd met bijpassende gerechten of hapjes. Zodoende kan men de beste combinatie wijn-spijs leren kennen.

Algemene voorwaarden voor de inschrijving
- Het cursusgeld dient minimaal 8 dagen voor het begin van de cursus betaald te zijn.
- Cursisten wiens betaling niet op tijd is binnengekomen worden uit de deelnemerslijst verwijderd om plaats te maken voor andere cursisten.
- Als het minimumaantal van 10 cursisten niet tijdig wordt bereikt behoudt de docente zich het recht voor de cursus te annuleren of op een nieuwe datum weer in te plannen. Bij annulering van de cursus worden uiteraard cursus- en inschrijvingsgeld gerestitueerd. Dit geldt ook in geval van overmacht of ziekte van de docente. In dit geval zal in overleg met de cursisten een nieuwe datum worden afgesproken.
- Afwezigheid van de cursisten bij een les geeft geen recht op restitutie. U kunt wel zelf iemand anders vinden om uw plaats in te nemen.

Informatie en inschrijvingen:
020-419 7484
info@madrelingua.com

donderdag 25 november 2010

Wat hebben we gedronken bij de laatste 2 wijncursussen


Mooi waren de twee groepen van november, op woensdagavond met diner de pizzeria bij Sebastiano aan de Ceintuurbaan 121, en op zondagmiddag bij Scuola d'Italia aan de Sint Janstraat 37 in Amsterdam.

Het waren twee verschillende aanpakken, een mooie diversiteit aan achtergronden (toevallig waren er op zondag meer Italianen, al dan niet van de aangetrouwde soort). Hierbij een verslagje met foto's en wijnlijst.


Op zondag had ik zelf meer werk om alles voor te bereiden, de hapjes te koken, brengen en neer te zetten, maar het was dan ook een mooie afsluiting van een drukke week voor iedereen. De tijdstip van 17 tot 19 (19? we bleven veel langer hoor, en nogmaals bedankt aan iedereen die is blijven helpen opruimen, het hoefde helemaal niet maar het was toch gezellig om bij te blijven kletsen) vond iedereen handig, je geniet van je hele weekend en nog een mooi staartje ervan. Je ziet hier de voorbereiding.


En je ziet ook vanzelf wat voor een gretig aftrek de hapjes hadden. We hadden het rijk voor ons alleen daar en hoefden nergens rekening mee te houden, wat tot erg mooie conversaties heeft geleid. En voor mij de smoes om in het weekend lekker te gaan bakken (focaccia) en kokkerellen.

Daarnaast hadden we afgelopen zondag met ons Marie-Florence van Es, de liefhebberij-importeur van de lekkere Brunello.


Bij Sebastiano hadden we een echte Italiaanse sfeer, met de overige klanten, de zingende kok en de correcte signor Romano, de laatste ober van zijn soort in Amsterdam, vrees ik. En de afsluiting-limoncello waar Sebastiano ons op getrakteerd heeft. De ambiance was zeer authentiek en er konden meer mensen aan tafel aansluiten. De aubergineschotel van de tweede les blijft voor mij een gerecht op zeldzame hoogte (en wat hebben jullie het lekkerst gevonden?)


Nu rijst de vraag: wat hadden we weer gedronken met zijn allen? Ik maak hier een onvolledige lijst (ja, het was dan ook erg gezellig, ik heb bij de eerste les niet alles genoteerd). W staat voor wit en R staat voor rood en de rosé gaat wat mij betreft ook onder rood, want het is met dezelfde druiven gemaakt als de rode.

Wat kunnen we samen via importeur of producent met zijn allen kopen en tegen welke prizen ga ik nu goed onderzoeken en kom ik er terug op.

Les 1 woensdag
W Falanghina doc la Rivolta, Taburno 2009, 13,5% (Campania)
R Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo, Vigne Nuove, Valle Reale, 2009, 13,5% (Abruzzo)
R Montepulciano d’Abruzzo, Valle Reale, 2005, 14% (Abruzzo)
R Primitivo, 2009, 13,5% (Puglia)

Les 1 zondag
o.a.
W Montesoffio bianco, 2009 (Marche)
R Primitivo, 2009, 13,5% (Puglia)
W Erbaluce di Caluso, metodo classico, Orsolani (Piemonte)
R Chianti Classico (Toscana)

Les 2 woensdag
W Orvieto Bianco (Umbria)
Vergelijking tussen:
W• supermarkt Chardonnay La Chasse (Frankrijk)
W• Chardonnay uit Sicilië
R Dolcetto d’Alba doc, Massoirano, Castello di Neive, 2009, 13,5% (Piemonte)
Vergelijking tussen:
R• Barolo doc, Alte Rocche Bianche, 2005, 13,5% (Piemonte)
R• Barolo docg, Preda, Cascina Adelaide, 2005, 14,5%(Piemonte)
R Barbera d’Asti superiore doc, 2007, 14,5% (Piemonte)
R Brunello di Montalcino docg, Saporola, Baccinetti, 2004, 14% (Toscana)

Les 2 zondag
W Erbaluce di Caluso doc, Al Bacio, Orsolani, 2008, 12% (Piemonte)
Vergelijking tussen:
R• Barolo doc, Alte Rocche Bianche, 2005, 13,5% (Piemonte)
R• Barolo docg, Preda, Cascina Adelaide, 2005, 14,5%(Piemonte)
Vergelijking tussen
R Toscana igt, Col di Sasso, Banfi, 2008, [Cabernet Sauvignon, Sangiovese], 2008, 13%
R Brunello di Montalcino docg, Saporola, Baccinetti, 2004, 14% (Toscana)

Les 3 woensdag
W Falanghina del Beneventano igt, Antiche Torri, la Guardiense, 2008 (Campania)
W Vernaccia di San Gimigniano docg, Teruzzi e Puthod, 2007, 12,5% (Toscana)
Vergelijking tussen:
R• Sangiovese di Toscana igt, Alida, Rabzo Masi, 2006, 13% (Toscana)
R• Toscana igt, Col di Sasso, Banfi, 2008, [Cabernet Sauvignon, Sangiovese], 2008, 13% (Toscana)
R Valpolicella Superiore, Ripasso Santa Sofia, 2007, 13,5%
R Sicilia igt, Rosso di Fuoco, Duca di Camastra, 2006, 14,5% (Sicilia)

Tja, ik had in het programma 4 wijnen beloofd maar bij grote groepen wilt het nogal uit de hand lopen. Welke waren jullie favorieten?