zondag 9 januari 2011

Sangiovese

Themales over de meest bekende Italiaanse wijnen gemaakt met de druifsoort Sangiovese
30 januari, 17-19 uur
Sint Jansstraat 37 Amsterdam

Info en inschrijvingen: barbara@madrelingua.com of 0647 254 144

"Evviva la Romaagnaaa, evviva il Sangiovese" deed een accordeonnummer van (vermoed ik) Raoul Casadei en zijn orkest, en ik vermoed dat het nummer, om te zwijgen van casadei himself, heel veel schade heeft gebracht aan de goede naam van Sangiovese.

Sangiovese is een druif en zo heet ook de typische wijn dat ermee in Romagna wordt gemaakt. Alleen heeft Sangiovese jarenlang de faam gehad van goedkope flutwijntje die weinig voorstelt en die geen wijnliefhebber maar ooit zou proeven.

Zie hoe verwaarend kan een naam zijn. Wat velen niet weten is dat in Romagna, zoals in veel regio's uit Italie, in de laatste 15-20 jaren een ware renaissaince onder de wijnmakers is geweest. Moderne bedrijven, veel kennis, experts, niks lijkt meer op de beruchte "wijn van de boer" die ooit zo populair was en die bij velen een afkeer van alle wijnen heeft bezorgd.

Laat maar de feiten goed op een rij zetten, hier in het kort en tijdens de les in het echt:
- Sangiovese is de meest verbouwd rode druifsoort in Italie, vooral in midden-zuid.
- Met deze druifsoort worden bijna alle grote, bekende wijnen uit Toscane gemaakt, denk Vino Nobile di Montepulciano, denk Chianti Classico, denk Brunello di Montalcino of Morellino di Scansano. Jawel, het gaat om de wijnen die meneer Parker, de supertoonaagevende Amerikaanse wijnjournalist, lyrisch doen worden.
- En ook in Umbrie en Romagna kunnen ze veel wat mee doen, maar dat gaan we gewoon proeven op 30 januari.

Met deze wijnen ga ik erbij een aantal gerechtjes en hapjes serveren zodat jullie ze op hun merites kunnen inschatten. Want het probleem met de Toscaanse wijnen is dat ze zo oorspronkelijk zijn dat je moet wel weten wat je ermee kunt. Bij de borrel met een schaaltje noten erbij zou het doodzonde zijn.

Zoals je in eerdere posts kan lezen, hebben we al wat wijnen uit Toscane geproefd die op basis van Sangiovese zijn gemaakt. Voor deze les kies ik ze van oost naar west, gemaakt met verschillende ondersoorten van deze druif, zoals de sangiovese grosso en de morellino.

Binnekort vindt u hier ook de wijnen en enkele recepten van de gerechten die erbij het goed doen. Zoek alvast hiernaast bij de labels: stoofpot, lasagna, bonen, linzen om op ideen te komen.