zaterdag 5 februari 2011

Wijnen gedronken bij de Sangiovese-les van 30 januari

Het was weer een erg gezellige les die van 30 januari. Oud-gedienden en nieuwe aanwinsten (waaronder een jongeman die ik direct gevraagd heb of hij wel 16 was, en dat was hij ruimschoots) hebben na afloop gezellig gesocialiseerd, en dat is nou de betekenis van de Italiaanse woord convivialità.

Ook boften we met de aardige aanbod van chef-aan-huis Antonella Barbella die de allerlekkerste hapjes heeft geserveerd, zoals bruschette met pesto en gegrilde groenten, hartige muffins etc. Met Antonella hebben we ook grootse plannen om onze regio, Abruzzo, te promoten, maar die vertel ik op een andere keer.

De les ging over de wijnen op basis van de Sangiovese druif, de meest verbouwde rode wijndruif van Italie (als iemand weet hoe moet ik op mijn nieuwe Mac een trema krijgen, dan hoor ik het graag).

We zijn begonnen met een simpele Sangiovese van de denominatie Colli Pesaresi, Insieme van 2007, van de firma Roberto Lucarelli te Cartoceto. Ze hebben ook een aardige Bianchello del Metauro met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding en ik ben dankbaar aan chef Lucio Pompili die mij deze wijnen heeft laten ontdekken.

Daarna een Sangiovese di Romagna, ook een DOC uit, u weet het al, Romagna. Het interessant aan deze wijn, die in Nederland wordt verkocht door Eck en Maurick, is dat het gemaakt wordt zonder toegevoegde sulfiten. Het gaat om de wijn SONO van Tre Monti uit Imola, een wijn die op biologische wijze wordt gemaakt (de druiven, dan). Het toont de echte kleur van Sangiovese, deze relatief jonge wijn van 2009.

Daarna een grote sprong (geografisch, maar ook qua geur en smaak) met de Morellino di Scansano, een DOC uit de Maremma, de voormalige moerassen in Zuid-Toscane. Dat de zee niet ver weg is, proef je helemaal in deze Santa Maria van 2006 door de Marchesi de Frescobaldi, een deftige naam voor een firma die inmiddels in Amerikaanse handen is. Wat ik had verteld in het begin van de les 9met mijn mooiePowerPoint presentatie) over de 3 biotypen van de Sangiovese en de gezamelijke kenmerken en verschillen tot nu toe klopt ook nog.

En zoals in de Bijbel, De laatsten zullen de eersten zijn, sluiten we af met een Rosso di Torgiano Riserva uit Umbrie, een Santa Caterina DOCG uit 2001 die mijns inziens in zijn eentje de hele proeverij op een hogere plan heeft getild.

Echt de laatste? Van de wijnen die ik voor deze les had gekozen wel, maar we zijn nog verrast met een gewardeerd cadeau van Martino en Caterina. Deze twee Nederlanders met een eigen wijngaard in Toscane, hebben ons hun Tesoro, een Sangiovese uit Monte San Savino uit 2009 met een jaar barrique achter de kiezen (zoals onze Rotterdamse Tante Trudie altijd zegt) laten proeven, de perfecte slotakoord voor deze avond is geweest.

Tja, slotakkoord: de regel van onze lessen is dat we altijd blijven hangen, praten, kennis maken, en deze keer hebben we zelfs een nieuwe bluesband zien ontstaan met de langverwachte kennismaking van Marco en Beppe. Helaas moest ik deze keer nog een zoontje uit een verjaardag halen om hem op tijd naar bed te doen en hebben we de doeken rond 19.30 laten vallen.

Met dank aan Luisella en Hank die met de smoes dat ze om de hoek wonen, een tas vol glazen richting hun vaatwasser hebben meegenomen. En ook nog de dag erna teruggebracht. Met zulke cursisten, wie heeft nog vrienden nodig? (Oei, ja, ze zijn dan ook mijn vrienden).

En voor degenen die het gemist hebben (deze keer waren we echt supervol) gaan we het op 13 februari het nog herhalen, u bent gewaarschuwd. Voor info mail op barbara(apestaart)madrewlingua.com.

donderdag 3 februari 2011

Kikkerertwen en tapioca maaltijdsoup



Zelfs op woensdagmiddag, die in principe de vrije middag is, maar uitendelijk zitten we met z'n alle te racen tussen school, patatkraam, voetbalveld heen, knutselles aan de andere kant van de stad, voetbalveld terug en nogmaals vanwege vergeten tas in de kantine, zelfs gisteren dat woensdagmiddag was, wist ik het even niet.

"Wat gaan we vanavond eten?"
"Pizza" gilt mijn oudste.

Verleidelijk, maar nee, pizza moeten we voor de donderdag bewaren die en nog drikkere dag is.

"Soup met van die bonen, dan".

Het is kikkerertwensoup geworden.

- 3 eetlepels extravergine olijfolie van de eerste koude persing je-weet-het-wel (al de rest is troep verkregen met gebruik van chemicalien)
- 3 lepels soffritto mix (fijngesnipperde selderij, ui, wortels en andere groente en kruiden naar keuze)
- 1/2 bleeselderij in stukjes
- een handjevol paddestoelen mix uit diepvries, vers mag ook
- 1 blikje kikkerertwen
- 2 handjes tapioca parels
Groente laten fruiten, veel water toevoegen en de tapioca, als deze laatste gekoookt is, zout en olijfolie naar smaak + de kikkertwertwen.

Drie porties eten en je zult een toetje niet missen.