zondag 27 november 2011

Wat hebben we geproefd bij de Masterclass vini dell' Astigiano?


(foto Luca di Tommaso)

Op vrijdag 25 november heeft de Masterclass Vini dell' Astigiano bij het Italiaans Cultureel Instituut plaatsgevonden.

De heerlijke hapjes zijn door Antonella Barbella gemaakt, maar de arme meid had zo een drukke week met catering, en op de dag erna moest ze ook naast haar vaste les van de zaterdagochtend bij de SMEG-showroom, ook nog een cursus 's avonds geven, dat ze zich geexcuseerd heeft dat ze er niet in eigen persoon was. Wel heeft ze een applaus van de zaal via de telefoon ontvangen.

We hebben de volgende wijnen geproefd:

Barbera d’ Asti DOCG Colle Peitino, prod. Remo Carosso, 2009, alcohol 13%
Barbera d’ Asti DOCG, prod. Bera, 2008, alcohol 13,5

waarbij termen als kersen, nootmuskaat, citrus, leer, complex niet geschuwd werden, gevolgd door

Moscato d’ Asti DOCG Vallebelbo, prod. Vallebelbo, alcohol 5,5%
ietsje zoeter, of zoals een heer op leeftijd merkte, het leek hem wel een dameswijn door de hoge zoetheid. Om meteen tegengesproken te worden door de volgende moscato:

Moscato d’ Asti DOCG Pajè, prod. Cantina Alice Bel Colle, 2010, alcohol 5%
die wel een zoete wijn was, daar niks van, wel ook een fijn bubbeltje op de tong liet voelen, maar veel strakker, met een vleugje lime-geur, en dus ook bij de heren en stoere dames in de smaak viel.

(foto Luca di Tommaso)

Het was zo een mooie en gezellige avond dat ik spijt heb dat de foto's niet zo mooi zijn, maar ja, je kan veel met een i-phone, zelfs bellen om je man te informeren bij welke vriendjes de kinderen opgehaald mogen worden want mama zit zomaar op het Istituto flessen te ontkurken, maar een fotograaf is toch iets totaal anders? Daarom dat ik ook een paar van de mooie foto's van Luca di Tommaso bij het professionele evenement ven de Moscato d' Asti op 26 oktober heb toegevoegd. Hierboven, die met de gele jas, is Giuseppe Migliaccio, een geweldige chef die vanuit Rotterdam, met zijn Happy Cooking de ambassadeur is van een prachtig soort tomaat uit Campania.

(foto Luca di Tommaso)
Het mooie van de wijnwereld is dat het nog steeds door mannen gedomineerd wordt, wat de kans om mooie heren tegen te komen aanzienlijk vergroot. Toch iets anders van de stoeipoezen van, bijvoorbeeld, de auto-evenementen.


Wel konden we op het Istituto Italiano di Cultura aan de Keizersgracht op een mooie volle zaal geinteresseerden rekenen


bevallige en bekwame assistenten


de sommelieuse in broek


en een paar heren met interessante vragen, waarvan de lastigste heb ik net aan mijn favoriete techneut, Andrea Pagliantini, voorgelegd en ik wacht op zijn antwoord. Met Andrea, wiens blog in het Italiaans hiernaast in de blogroll staat, ben ik van plan ooit een boek over Italiaanse wijnen te schrijven, met zijn prachtige foto's en zijn expertise over de landbouwkundige aspecten van de druifteelt. In de tussentijds kunt u zelf de foto's bekijken bij hem op het blog.

Komende vrijdag 2 december gaan we verder met de wijnen uit Piemonte met een wijnles met diner bij Arclinea, in de valkenburgerstraat in Amsterdam. Ik ga typische gerechten koken en zal Favorita, dolcetto, barbaresco en Erbaluce di Caluso schenken. Er zijn nog een paar plaatsen.

maandag 7 november 2011

Nieuwe wijncursussen in november en december


Het is nu tijd, ik ben altijd dol geweest op de keuken en wijnen uit Piemonte en nu is het het moment om daar mijn themalessen te baseren.

En Piemonte betekent dit najaar Zuid Piemonte, waar ze zulke interessante mini-regio's hebben, Langhe, Monferrato, Roero (kijk maar de kaart met de productiegebieden met een denominatie boven). Zuid Piemonte waar ze zulke geweldige wijnen kunnen maken en waar het barst van de denominaties met hun strenge productieprotocollen. Waar ze als eersten in Italie op sommige etiketten ook het micro-gebied kunnen toevoegen, de heuvel, de flank ervan, de wijngaard, die een bepaalde soort produceert. Waar ze goed van de Franse lessen hebben geleerd en terecht trots zijn op hun cru's.

En ik heb ook net het evenemente van de producenten van Moscato d' Asti, stuk voor stuk fantastische vakmensen die een middaglang het over hun wijnen en wijngaarden hebben gehad, die me familierecepten hebben toevertrouwd, kortom, in een volgende leven wil ik in Piemonte wonen.

Voorlopig neem ik genoegen met deze lessen waar ik mijn cursisten mee wil laten delen in al dit lekkers. En dus, lees en kijk of een van deze lessen toch niet iets voor jou kan zijn, voor jezelf of als Sint- of Kerstcadeau.

Of wie weet, voor de Kerst of nieuwejaar borrel op je werk.


- op 18 november, van 19.30 tot 22.30 I vini delle Langhe, een wijnles met diner, met typische gerechten uit de wijnregio Langhe en de lekkerste wijnen uit het gebied, € 50 per persoon.


- 25 november van 18.30 tot 21.00 uur Masterclass I vini dell'Astigiano, Antonella Barbella komt haar beroemde hapjes serveren. Het is een introductieles over de twee gezichtsbepalende wijnen van de provincie Asti, Moscato d' Asti en Barbera d' Asti, waar we flessen van verschillende producente zullen proeven.

Deze Masterclass vindt plaats bij het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam aan de Keizersgracht 564, en dankzijn de bijdrage van de producenten en van Antonella Barbella kunnen we het aanbieden voor maar € 20 per persoon.

- op 2 dicember, een nieuwe les met diner, deze keer over een andere regio in Piemonte: Monferrato. Vini del Monferrato vindt plaats van 19.30 tot 22.30 en ik ga traditionele gerechten serveren met bijpassende wijnen en er iets over vertellen. Per persoon € 50.



- op 18 dicember de middagles Dolcezze d' inverno van 18.00 tot 20.00, de ideale afsluiting voor je laatste Kerstshopping zondag in Amsterdam. We zullen allerlei feestelijke wijnen proeven, zoete en mousserende, met de vrolijke bubbels van moscato, die ons zullen begeleiden door pate, gebak en Italiaanse hazelnootkoekjes. De lokatie is achter de Dam, in de Sint Janstraat 37, je zult er zo vanuit de Bijenkorf in rollen.

-even tussendoor, op 9 december, wijk ik even van onze thema over Piemonte om een stapje terug te doen bioj de Wijnen uit vulkanische gebieden met Vini del Vulcano, een les waar ik en de cursisten die het gevolgd hebben, erg gehecht aan zijn. De wijnen speciaal gekozen door Peter Smit van Eck en Maurick en door Piet Dooijewaard van Dooijewaard in Wijnen in Ermelo, zijn precies wat we nodig hebben in de donkere dagen van december, om een beetje vulkaankracht en warme binnen te krijgen. Het is weer een les met diner a € 50 per persoon.

Kortom, wil je iets leuks doen op een vrijdagavond of zondagmiddag, of wil je een wijnles cadeau geven, laat het mij weten via barbara@madrelingua.com of 020 419 7484.

PS: ho cambiato le ultime due date perchè mi ero incartata, quelle qui sopra sono quelle giuste.