woensdag 13 juli 2011

Een gezonde ontbijt


Mijn koppig kind heeft gisteren besloten dan pap voor het ontbijt ook niet alles in het leven is. En terwijl ik boven zat de deelauto te regelen om ze naar school te brengen, en zijn grote broer vanuit de trap mij gealarmeerde kreten toeriep, heeft hij voor zichzelf een eitje gebakken. En niet onverdienstelijk ook nog.

Dus vanochtend hebben we het weer gedaan, onder het toeziende oog van mamma. Ik houdt van "un uovo all' occhio di bue" wat wilt zeggen, een ossenoog, maar omdat zijn fijne motoriek wat betreft eieren breken nog verder ontwikkeld moet worden, heeft hij eerder iets die lijkt op "un uovo strapazzato".

Hoe dan ook, trotse mamma en trotse kleine chef.
Recept:
Warm in een koekenpan twee eetlepels extravergine olijfolie. Als ze klaar zijn zie jij het van het feit dat de olie veel sneller in de schuine pan beweegt. Dan kan jij een ei breken en aan de pan toevoegen. Wacht tot het gestold is, als hetniet snel genoeg gebeurt, kan je nog een deksel op de pan doen. Maar meestal is het in twee minute klaar.

Kieper de pan om boven een bord en klaar. Je kan het zo eten, met of zonder brood, maar het is ook erg lekker als lunch voor school in een broodje.

dinsdag 12 juli 2011

Snijbieten


Ze zullen wel snijbieten zijn, van de biologisch markt van woensdag aan de van Eesterenlaan in Amsterdam, ik noem ze spontaan rode bieten. Was ze in ruim water, snij ze in stukjes, fruit in een wokpan met 5 eetlepels extravergine olijfolie 1 teen knoflook of 2, 1 cm. scherpe droge peper (ik koop ze vers, leg ze decoratief in een schaal in de vitrinekast tot ze spontaan drogen en wachten tot verder gebruik), dan eerst de stelen van de snijbiet en dan het groen, laat stoven onder een deksel en klaar.

Maar ik vind vooral de kleuren onweerstanbaar.

En wat zijn je favoriete bladgorente?

zondag 10 juli 2011

Vlierbloesemslimonade



Ja, ja, ik weet het, het is hartstikke gemeen dat ik hiermee begin pas nu dat het bloesemseizoen afgelopen is (herkansing eind van de zomer met vlierbessenlimonade, die ook, beweren ze, ideaal tegen hoest is). Maar dit jaar is het ons gelukt om vlierbloesemslimonade te maken.

Allereerst, is dit bloemensiroop een recente aanwinst bij ons thuis. Onze traditionele limonades waren die van amarene, zoete, kleine bijna zwarte kersen, die nonna Peppina maakte in Ofena en dat ik noooit, echt noooooooit uit de grote glazen pot mocht uitvissen met een minder dan schoon, droog lepel. Op straffe van schimmels in de pot.


Ik denk dat de procede simpelveg was kersen wassen, laten drogen op een schone doek en dan in een grote glazen pot moet goed sluitend deksel en suiker, veel suiker, enkele dagen in de zon op de vensterbank aan het zuiden laten staan, en daarna in de stipo, de ingebouwde kast onder de trap, bewaren.

De andere zomerse lekkernij komt dit keer uit Polen en het is frambozenlimonade, in het algemeen, maar met name die van mij tante Tosia. Ciocia Tosia was de vrouw van mijn favoriete oom, wojek Stefan, de jongste broer van mijn oma. Een grote, lieve zachtaardige vent, die carriere bij de politie had gemaakt, maar die daar weg van was gegaan, omdat op bepaalde werelddelen en omstandigheden die grote, zachtaardige kerels daar niet helemaal op hun plek zijn.

Hoe dan ook, ze hadden geen kinderen, maar wel een geweldige volkstuin, waar ze de hele zomer op zaten, met veel frambozestruiken waarmee tante haar beroemde framboselimonade maakte. Die wij kinderen kregen als lekkernij als wij op bezoek gingen in hun piepkleine appartamentje van een kamer en een keukentje, en die werd ons geserveerd met water met prik uit de seltz, een glimmend fles met spuit die altijd erg veel indruk maakte op ons kinderen.


Maar terug op de vlierbloesems. Het begint met een reis naar Italië voor de junivakantie die op de laatste moment wordt afgeblazen. Dus afwijken bij oma in Drenthe (kop van Drenthe).

Daar zwemlessen voor zoontje 2 regelen in de hoop dat de A diploma wel lukt (niet gelukt, maar hij lrijgt herkansing in augustus). Met zoon 1 in de bossen rond de zwembad wandelen en vlierbloesems plukken.


Thuis bloesems schudden om eventueel ongedierte weg te laten vallen en doen in een grote pan met deksel doen, samen met citroenen en sinaasappelen (omdat de citroenen op waren) en veel water tot ze eronder zitten. Meet de water, we hebben er 20 liter gedaan voor een 3 kg. citrusvruchten en een tas vol met bloesems, maar het zijn van die dingen die je op het oog doet.


Twee dagen in de pan laten staan, twee keer per dag roeren en zorgen dat de bloesems altijd onder het water staan. Op de derde dag alles zewen door een schone doek, en het water laten inkoken met een half kilo suiker per liter vocht (we gebruiken Demerara rietsuiker). Als het klaar is, doen in schone flessen en potten en nogmaal 10 minuten in een oven op 95 graad ontsmetten.

Je kunt het met gewone of prikwater verlengen tot limonade, ideaal voor de zomerse feesten en picnics.

(En ja, ik ga het schenken tijdens mijn tomatenworkshop op 13 augustus)

dinsdag 5 juli 2011

Vini d' Italia, 6 juli 2011, Inleiding en proeftechniek


Morgenavond beginnen de zomerse lessen over Italiaanse wijnen aan het Italiaans Cultureel Instituut te Amsterdam, aan de Keizersgracht 564 met een introductieles over wijnen in Italië en waarom we een proeftechniek nodig hebben (en wat houdt dat in).

Hier de wijnen dat ik ga ontkurken en dat we samen gaan proeven. Ik heb speciaal uit het Noord, Midden en Zuiden van Italië gekozen om een zo breed mogelijk beeld te geven van wat staat ons te wachten met de themalessen.

Ik heb voor deze wijnen gekozen:

Prosecco di Valdobbiadene doc La Cima, van Benotto geeft mij de gelegenheid om uit te leggen waarom de ene bubbel de andere niet is (iets waar we dieper op ingaan op 10 augustus met de les Bubbels).

Pinot Grigio Montesanto doc, van Bonotto delle Tezze, 2010, kan mij laten zien wat bedoelen we met maceratie van de schillen tijdens de vinificatie (en het is ook zo ontzettend lekker).

Montepulciano d' Abruzzo Orfeo doc, van Gentile Vini, 2009 maakt het mogelijk om over suikers in de druif, pigmenten en tannines te spreken.

Cannonau di Sardegna Costera doc, van Argiolas, 2008 is een wijn uit de eilanden, waar we het meer op 27 juli nog kunnen hebben, en is een mooi afsluiting van de les om alle theoretische kennis in een glas terug te vinden, nu dat jullie het een en ander hebben geleerd.

Een paar van deze wijnen zijn nog niet te koop in Nederland, ik zal enkele flessen meer meenemen voor wie zich daar meer in wilt verdiepen. Van de anderen zal ik of de importeur/distributeur aangeven. zodat wie dat wilt weet ze te vinden.

Wie nog mee wilt doen kan zo snel mogelijk het Istituto benaderen of mij een mailtje opsturen: barbara@madrelingua.com

maandag 4 juli 2011

Enkele foto's van de wijnles met visdiner


Gisteren dus was het zover, onze wijnles met visdiner gekookt door chef Antonella Barbella. Erg lekker en gezellig, maar dat wisten we al. De gedachte was om met vrienden en oud-cursisten (de grens tussen de twee begint nogal vaag te worden) een diner te maken met die overheerlijke gerechten die restaurant-technisch niet om er aan te beginnen zijn, en die je toch het beste voor een groot groep maakt, dus een zondagdiner is ook weer niet geschikt.

We zijn begonnen met een heerlijk crostata di spinaci e ricotta in de tuin, samen met bruschette ai peperoni en een aperitiefje van Cinzia.

We hebben ook gelijk een veelbelovend Viogner uit Toscane ontkurkt, resultaat van de eerste oogst van een wijngaard die pas 4 jaar geleden is geplant. Nu wie mij kent weet het dat ik nogal wantrouwig ben met dat soort experimenten: waarom in Bacchusnaam Viognier in Toscane gaan planten, waar ze toch voldoende interessante eigen druifsoorten hebben? Maar, eerlijk is eerlijk, het is toch een veelbelovende wijn geworden met een interessante structuur, naar omstandigheden, en het kan alleen maar beter worden. Als het maar niet de zoveelste wijn wordt die zoveel aan zoveel andere wijnen lijkt, zonder eigen persoonlijkheid en alleen een makkelijke smaakje voor de borrelende consument, want daar zit echt niemand er op te wachten (Nu, en dit heb ik het ook weer gezegd).

Daarna binnen, aan tafel, met eer zeer lastig te combineren voorgerecht: rolleties van gegrilde courgette met een vulling van ricotta en zalm met dille. Dus groente, het bittertje van gegrild, ricotta en venkelachitge kruiden, zo ongeveer alles waar ze je bij de sommelieropleiding waarschuwen dat het moeilijk wordt om een wijn voor op te zoeken, en nu allemaal tegelijk. De rolletjes waren aan zich geweldig, hen net er eentje nog koud vanochtend gegeten als ontbijt, maar we hebben het wijselijk op een glas water gehouden. Want ook de bijpassende gekonfijte tomaatjes in een brood met kruidenkorst vroegen om een wijn met meer structuur een pit, zoals bijvoorbeeld de Pinot Gris die volgde, alleen moest je kiezen voor de volgorde van gerechten of die van de wijnen, en bij zoveel geweldige gerechten was de keuze snel gemaakt.

Daarna een Verdicchio di Matelica Riserva geopend. Iedereen kent de Verdicchio dei Castelli di Jesi, maar dit broertje, uit een ander, kleiner gebied, is voor mij de echte oer-Verdicchio. Hij bod een goed tegengewicht aan de gefrituurde kabeljauw in een korstje van bierbeslag met een rauwe tomatensaus, en ook de langverrwachte nonna-gerecht van Antonella: kleine ansjovisies die ze twee uur lang ontgraat heeft, maar liet de staart aan elkaar, om ze vervolgens te vullen met een mengsel van pecorino en kruiden en daarna te frituren.

En daarna garnalen en kreeftjes, en inktvissen met een Marsala-saus, en dan nog de romige voorgerechten, een mosselen met bruinebonen en een andere van Mosselen in een fantastisch tomatensaus, en ik vergeet zeker nog een paar dingene, maar toen waren we al bezig met de Pinot Grigio, een wijn die dankzij een lichte maceratie op de schillen een ietsje oranje-achtige tintje had en die ook erg goed tegen de Marsala-saus kon.

En toen hebben we een rosato uit Piemonte nog geproefd, van dezelfde producent van, hoe heb ik het kunnen vergeten, de Erbaluce di Caluso die wij als allereerste wijn aan tafel hadden geproefd en die Rosato deed het zo ontzettend goed met het hoofdgerecht, sedani rigati meet een saus van moscardini, kleine inktvisjes die je tegenwoordig ook bij de Albert Cuyp of de horeca-groothandel kan vinden, die moscardini verdronken dus in Trebbiano d' Abruzzo met een creme van gele paprika's, rosmarijn en gerastpe pecorino.

Daarna, was het tijd voor een bescheiden dessert, tarallucci met anijs en ook gevulde tarallucci met jam van Montepulciano druif en mijn kweeperenjam, en nootjes. Met een Grappa monocèpage van Schiava rossa (grazie Marco, het was je verjaardagcadeau inderdaag, geweldig) en caffè, en dan nog een thuisgemaakt nocino in een grolsch-fles met beugel, want tja, het is gewoon een zeer geschikte fles om thuisgemaakte lekkertjes in te doen. En dan nog lekker kletsen in de tuin en toen even opruimen en vanochtend moet ik straks de pannen aanvallen, maar het was het erg de moeite waard, en als mijn man daar niet te veel bezwaar tegen heeft dat wij het thuis doen, dan doen we het nog een keer.

Wil je op de hoogte blijven, laat het ons weten op barbara@madrelingua.com

vrijdag 1 juli 2011

Welke wijnen gaan we drinken a.s. zondag

Aanstaande zondag is het zover, de wijnles met diner van chef Antonella Barbella. De gerechten heb ik eerder gepubliceerd, hierbij de bijpassende wijnen:

Viognier della Azienda Agricola "Le Palaie" (Pisa)
Rosato di Nebbiolo 2009 Azienda Agricola Antoniolo
Erbaluce di Caluso Azienda Agricola Antoniolo
Verdicchio di Matelica Marche bianco IGT Riserva 2007 "Grappoli d' oro
Pinot Grigio DOC Piave 2010 - Azienda Agricola Bonotto delle Tezze
Iride, Montepulciano d' Abruzzo Cerasuolo della Gentile Vini

Proost!

donderdag 30 juni 2011

Wijnproeverijen in de zomer in Amsterdam 6 juli-17 augustus

Goed nieuws voor wie deze zomer in Amsterdam blijft om van de stadsleven genieten. Tussen 6 juli en 17 augustus gaan mijn Italiaanse wijnproeverijen door aan de Keizersgracht 564, bij het Italiaans Cultureel Instituut. Bij mooi weer kunnen we gebruik maken van de tuin van het Istituto,

Doel van de lessen is kennis van de Italiaanse druifsoorten en wijnen bij te brengen, met bijzondere aandacht voor typische wijnen en inheemse druifsoorten.

Hoe doen we dat
Tijdens elke les worden minimaal vier wijnen geproefd (meestal zijn ze niet in de detailhandel te vinden) met bijpassende hapjes om de regels van wijn en spijs-combinaties volgens de Italiaanse traditie te ontdekken. U leert uw zintuigen te trainen en zodoende zult u smaken en geuren van de verschillende wijnen weten te onderscheiden. En u kunt ook de Italiaanse convivialità ervaren: het in goed gezelschap genieten van lekker eten, drinken en een goed gesprek.

Wat kost het
Elke les kost € 45 per persoon. Deelname aan de lessen wordt bevestigd bij binnenkomst van de betaling.

De proeverijen vinden plaats bij het Istituto Italiano di Cultura op woensdagavond van 19 tot 21 uur. U hoeft niet van tevoren te dineren want er worden hapjes geserveerd.

Wat en Wanneer:

6 juli Introduzione ai vini italiani e alle tecniche di degustazione - Italiaanse wijnen: inleiding en proeftechniek

13 juli I vini del vulcano – Vulkaanwijnen

19 juli Vini d'estate - Zomerwijnen

27 juli I vini delle isole - Wijnen van de Italiaanse eilanden (Sicilië en Sardinië)

3 augustus I vini bianchi del Sud - Krachtige witte wijnen uit het Zuiden van Italië

10 augustus Bollicine - Bubbels

17 augustus Abbinamenti cibo&vino - Wijn&Spijscombinaties

Voor informatie en inschrijvingen:

020-419 7484
barbara@madrelingua.com