woensdag 28 januari 2009


Dit was de setting van mijn olijfolieproeverij in juni vorig jaar. Dankzij het zonnetje lijkt het bijna Italie, ook al was het Brabant.
We hebben een stuk of 7 soorten olijfolieen geproefd, waarvan een paar zeer zeldzaam en eentje die niet te koop is (van mijn eigen olijfboomgard in Ofena, exclusief voor het gezin).
Ik ben wel met een gemene streek begonnen: het proeven van een Spaans supermarkt olien, van het soort waar alleen vanuit de prijd ik weet dat de zuurgraad ervan met talcum is bijgesteld. Want een olijfolie verdient het predikaat extra-vergine alleen als het een zuurgraad van minder dan 1% heeft. In Spanje en andere landen is het toegestaan het gebruik van talcum als middel om die zuurgraad kunstmatig te verlagen.

Daarna konden de aanwezige dames het verschil met goede olieen proeven. En de geuren. En de hapjes.
Echt een leuk middag.



donderdag 22 januari 2009

Kookworkshop in Italie 31 juli-2 augustus 2009

Ja, er komt weer een kookworkshop in Italie. De kinderen zijn groter en zelfstandiger, het huis is inmiddels gerenoveerd, ik ben sommelier geworden en kan deze nieuwe kennis in het cursus verwerken, nu kan het weer.

Want samen koken is mijns inzien het beste wat er is: nuttig, gezellig, je leert van elkaar en met elkaar, en kan net zo makkelijk of ingewikkeld zijn als je zelf wilt.


Het leukste aan deze cursus voor mij is dat ik andere mensen kennis kan laten maken met de pure, rustige manier van leven in mijn dorp in Abruzzo. Daarna kunnen weer allemaal verder in Nederland, maar tenminste weet u waar blijf ik in de zomervakanties.


Hieronder de details in het kort:

Periode: Weekend vrijdag/zondag (met vertrek op maandagochtend) 31 juli- 2 augustus. Extra groep op 7-9 augustus als groep 1 vol is

Locatie: Antieke herenhuis (voormalig klooster) binnen de stadsmuren van burcht Ofena (Abruzzo), in de Natuurpark del Gran Sasso (meer info op de Engelstalig http://www.ofena.yuku.com/, waar binnenkort onze huisfoto’s worden geplaatst)

Accommodatie: Zeer ruime kamer met balkon op het zuiden en adembenemende uitzicht, antieke meubels en goede bed maat 180x220cm voor stel met evt. kinderen (dan doe ik er nog bedjes bij en de kamer blijft groot). Eenvoudige moderne badkamer met douche, te delen met de kamer ernaast. Badkamer wordt 1-2 keer per dag schoongemaakt. Er zijn nog 2 kleine kamers beschikbaar voor alleenstaande of zeer verliefde stel (bed is kleiner, 140x220cm). Andere accomodaties worden verder in het dorp aangeboden. Een camping is net buiten de dorp, maar beter per auto bereikbaar.

Keuken: Oud en nieuw, met de antieke meelkasten en voorwerpen van mijn overgrootmoeder, samen met moderne, professionele uitrusting van roestvrij staal en andere kookbenodigdheden

Kookcursus: Vrijdagmiddag en zaterdagochtend twee uitgebreide kooklessen waar u naast een aantal typische Italiaanse gerechten ook enkele basisrecepten leert, waar u naar hartenlust mee kunt variëren. Denk aan: zelfgemaakte pasta, risotto, seizoensgroenten en salades, tiramisù, taart etc. Na afloop wordt in groep gegeten met de andere bewoners. Op deze manier kunnen wij binnen blijven tijdens de heetste uren van de dag (het huis heeft buitenmuren van 1,5 mt. dik) en u kunt in de frissere uren de omgeving verkennen. Laat in de middag gaan we in de natuur wandelen op zoek naar wilde kruiden en fruit, die wij in de gerechten kunnen verwerken. Voorafgaand aan de lessen zullen we samen boodschappen gaan doen in de plaatselijke bottega, om de laatste ingrediënten te kopen. Het wordt zo mogelijk gebruikt gemaakt van biologisch of traditioneel gekweekte groente van de kleine telers in het gebied.

Wijnlessen en proeverij: als gediplomeerde sommelier van het Italiaanse vakvereniging AIS, zal ik 2 lessen houden over de Italiaanse wijnen, hoe worden ze gemaakt en gecombineerd met gerechten, en u krijgt een inleiding over het professioneel proeven van wijn.

Extra: vindt u het leuk om met de buurvrouw traditionele koekjes, weekpotten en de passata di pomodoro voor de wintervorraad te maken, u bent van harte welkom om bij te schuiven. Afhankelijk van het oogst en de overige werkzaamheden gaan we een paar keer per week aan de slag. Of we kunnen een van de plaatselijke wijnhuizen samen gaan bezoeken om wijn in te kopen.

Prijs: € 550 voor twee personen, is inclusief: 3x logies, 3x ontbijt, 2x kooklessen, 2x uitgebreide aperitief met kleine gerechtjes (als dan niet samen gemaakt), 2x zelfgemaakte maaltijd, alle ingrediënten en dranken bij de maaltijden en tijdens de les, en de wijnen van de proeverij. Alleen de cursus zonder logies en ontbijt kost € 180 per persoon.

En op zondag? Ofena ligt in een prachtige omgeving tussen bergen, dal, rivier, heuvels, burchten, kastelen en de prachtige natuur van Campo Imperatore. Ook plaatselijke specialiteiten ontbreken niet. Op zondag kunnen de cursisten zelf beslissen of ze op eigen houtje dan wel met begeleiding op pad willen.

Samen kunnen we naar een aantal prachtige bezienswaardigheden per auto kunnen bezoeken, het programma maken we ter plekke want er is echt heel veel te zien en beleven. We kunnen bijvoorbeeld de berg op om naar de slager bij de graasvelden op 2000 mt. hoogte. Daar gaan we op de manier van de herders barbecueën, wandelen en op de terugweg een paar kastelen en burchten bezoeken.

Of we kunnen naar de steden Sulmona of L’Aquila gaan, of de kastelenroute volgen met mooie abdijen, monumenten, Romeinse theaters en dorpjes te bezoeken. Met begeleiding ligt de tempo 2 keer zo hoog, want ik ken de weg en de betere restaurants onderweg om alsnog de provincie L’Aquila in vogelvlucht te bezoeken. Dit kost een extra € 40 per persoon per dag, exclusief consumpties onderweg. Voor wie het zelf en op eigen tempo wilt doen, geef ik graag alle informatie, adresjes en plattegronden.

Dit is in het kort wat zo een kookweekend inhoudt. De definitieve programma wordt altijd in overleg en ter plekke besloten, want we zijn afhankelijk van seizoensgroente en producten. Overige informatie over mijn manier van les geven is te vinden op http://www.kookreizen.com/.

maandag 19 januari 2009

Indiase recept: saag met spinazie


Het leven in ons huis is niet alleen Italiaanse recepten. Zeker nu dat we, wegens de verhuizing en de nog te plaatsten nieuwe keuken, genoegn moeten nemen met een kamp-keukentje met welgeteld een kookplaat.

Gisteren een nieuwe recept uigeprobeerd, saag van spinazie en yogurt.

Ingredienten:
3 eetlepels extravergine olijfolie of kokosolie (van de natuurwinkel)
1 kleine ui
4 teentjes knoflook
2 cm. geraspte gember
1/2 coffielepel gemale koriander
1 mespunt kaneel
1 mespunt Cayennepeper
zout n.s.
Turkse of Griekse yougurth n.s 9ik heb 2 ovrvolle eetlepels gebruikt, bijna 3 en half, eigenlijk)

400 gr. rijst met lange korrel
1 mespunt curry, ik had een grove versie di korrelig was,
saffraan (iraans uit Isfahan) in draadjes
water.
zout n.s.

Ik heb de rijst in ruim gezouten water (bouillon of bouillonblokje is ook goed) gekookt voor 10 minuten, uit het vuur gehaald dat het nog een harde kern had, uitgelekt en weer in de pan gedaan, en daarna op de oppervlakte bestrooid met de korrels curry en de draadjes saffraan), deksel erop e nog 5 minuten laten nagaren op de uitstaande, maar nog warme kookplaat (zeer lage vuur is ook goed).

In een wok heb ik eers de gesnipperde ui in olijfolie 5 minuten laten fruiten, daarna de teentjes knoflook nog 2 minuten, daarna alle specerijen erin gedaan en nog eenkele minuten laten fruiten. In de tussentijd had ik de spinazie in een teiltje water gedaan om ze goed te wassen, ik heb de wortelstuk gesneden en ze grof gehaakt in de gefruite groente met specerijeen gedaan, met alle aanhangende water, daarna een deksel erop en 7-8 minuten laten koken.

Daarna met een stafmixer heb ik ze gepureerd, nog twee minuten zonder deksel alle water en vocht laten verdampen en daarna heb ik Turkse yougurth naar smaak toegevoegd.

Aan tafel heb ik gebracht: de pan rijst met deksel, de schaal met gepureerde spinazie, een schaal met plakjes komkommer en rauwe gele paprika's in paartjes en een naan brood.
Credits foto: gejat bij www.elitefine.com

woensdag 3 september 2008

Maritozzi - zoete broodjes met rozijnen

Ik moet het echt toegeven, het is niet makkelijk om een blog in het Nederlands regelmatig bij te houden, maar ik beloof beterschap. Met de verbouwing van een nieuwe huis, de verhuizing die ik aan het voorbereiden ben, de school die weer begonnen is op een maand waar ik, als goede Italiaanse, me nog volop met vakantie voel (om te zwijgen van het weer deze zomer), tja, het is scheppen.


Maar temidden van al deze beproevingen heb ik eindelijk een recept voor maritozzi goed aangepakt . Ik had het eerder geprobeerd, maar was te slordig om rustig naast de oven blijven staan, terwijl het deeg moest rijzen etc.

Ik ben eigenlijk groot geworden met de maritozzi van Gisa, de buurvrouw bij mijn ouders in het dorp, die de plaatselikke bakkerij had. Dus wel de verslaving gekregen, maar nooit de nood om zelf te gaan bakken.

Misschien omdat ik deze zomer een paar keer bij melkbar La Bresciana in Pescara ben geweest, die als grote specialiteit juist maritozzi con la panna , zoete broodjes met slagroom heeft. La Bresciana vindt u in een parallel van Corso Umberto, de grote winkelstraat vanuit het station van Pescara tot de fontein van Cascella, langs de promenade aan zee. Loopt u vanuit het station, en bij de laatste steegje rechts voor het plein gaat u twee keer rechts, en daar staat ze. Niet de fontein, wel de Cremeria Bresciana.

Heeft u maar een halfuurtje in deze stad, wandel even langs de winkels, neem iets zoets (een chocolade-shake is ook om aan te bevelen daar) bij La Bresciana, of stop in Piazza Salotto halverwege bij caffé Venezia (met de rug naar het station staat deze laatste even links van het plein), voor een aangeklede aperitief met alles erop en eraan (pizzatjess, risotto-balletjes, gevulde hapjes, noem maar wat, het is alles voortreffelijk), waarnaa u geen maaltijd meer nodig heeft. Dan wandelt u op uw gemak naar de fontein, maakt u er een mooie foto van, en loopt u weer terug naar het station, op naar de volgende avontuur.

Maar even terug op de maritozzi, die rijstballetjes komen wel aan de beurt een volgende keer.

Ingredienten:
1 ei
50 gr. boter
2 eetlepels suiker
2 gr. droge gist
200 gr patentbloek, + nog een 100gr voor de tweede gisting
een handjevol rozijnen, sucade, ik heb zelf een keertje geconfijte papayablokjes toegevoegd
1 kopje lauwwarm water
een snufje zout

Ik gebruik graag een broodmachine op het gist programma. die mengt en laat oprijsen, en mengt weer het deeg vor 1,5 uur, en ik heb er geen omkijken naar.

Doe in de deegmachine: 200 gr. bloem, de gesmolten boter, 1 ei, een snufje zout en het gist. doe er nog wat lauwwarm water en meng alles tot het en natte deeg gemengd is. Laat in een warme plek gisten.
Voeg na een halfuurtje, 3 kwartiertjes een handjevol bloem extra, de suiker, meng weer en laat nogmaals gisten. Deze keer moet de deeg een zachte, plakkerige bal vormen, dus voeg zoveel wam water en bloem toe, tot je dit resultaat krijgt. Laat nogmaals rijzen.

Na een tijdje ga de geweekte rozijnen, sucade, en desnood weer wat bloem als dit nodig blijkt te zijn mengen. Uit dit laatse deegbal knijp je een aantel broodjes uit (het blijft een elastisch, plakkerig deeg), je legt ze op een bakplaat (ik gebruik een siliconen, het scheelt beboteren en bebloemen en er plakt nooit wat aan) met wat ruimte ertussen, want ze moeten weer rijzen, je dekt ze en laat oprijzen terwijl je een warme over op 200 opwarmt.

Als de broodjes bijn verdubbelt zijn, leg je in de warme oven de bakplaat, laat je de broodjes 7 à 12 minuten bakken (hankt van je oven uit, mijn recept zegt 7, mijn geventileerde oven doet er 10-12 minuten over). Als de broodjes goed bruin zijn, haal je ze eruit, je besprenkelt ze met een water + suiker oplossing met een kwast (ik sprankel er snel wat water over met een hand, en met de andere wat poedersuiker), je legt ze nog 1 minuut in de oven tot de suiker(oplossing) een laagje vormt, en je serveert ze vers. Let op, ze blijven zacht en vers niet langer dan 1 dag.

Maar ik heb het de dag erop gewoon in 2-en gesneden, met boter (of jam) gesmeerd en gegeten.
Je kunt ze zo opeten, om even van boven snijden en vullen met slagroom, ijs, wat he wilt.
(Alle foto's zijn uit Internet gejat, met dank aan: www.boschettodeglielfi.splinder.com, Cucina deliziosa, Flicker)

woensdag 4 juni 2008

Supernelle verjaardags"taart"

Binnenkort ben ik jarig. en dit jaar, voor het eerst, organiseer ik niks. Ik hou normaal van die grote, drukke feesten, met veel eten en iedereen in de tuin aan het zingen, praten, spelen en vooral eten. Maar niet dit jaar, ik heb het te druk met het nieuwe huis. Vorig jaar kreeg ik een geweldige taart door Marina, in de vorm van een kistje aardbeien met munt. Ze heeft er dagen aan gewerkt, vooral het kistje van deeg was een hele karwei.

Dit jaar ga ik voor iets snels, en wie weet, misschien verzin ik nog iets als last-minute-feest. Ik ben dol, in de volgorde, op:

- frambozen
- schuimkoekjes
- slagroom.

Mijn zoontje Luca van 4 ook.

(Toen ik naar Australië ging, dacht ik da Pavlova echt een taart voor mij was. Tot ik het proefde en teleurstelling volgde. Want ze gebruiken daar echt van die dikke, kleverige meringue-bodem, terwijl ik van knapperig meringue hou.)

Toen Luca gisteren bij de C1000 uit eigen initiatief een pak schuim-torens pakte, was mijn echte eerste reactie: terug zetten. Wat je moet een beetje educatief bezig zijn met je kinderen. Ze mogen niet denken dat ze en smeerworst, en chocoladevla, en drinkyogurt met die nep-aardbeismaak, en echte aardbeien en ijsje mogen pakken en dan nog bij de kassa om een Kinder-chocolaatje zeuren. Meestal dus mogen ze absoluut niks tot aan de kassa.

Maar ja, meringues, daar heb ik ook zelf een zwakte voor. En ik ben bijna jarig. Vooruit, dat mocht. En in een compensatie woede, ook al voorgenoemde dingen. Tot ik dacht aan de volgende:

Snelle frambozen-Pavlova schaaltjes

Tijd: 7 minuten

Ingredienten:
Voor 4 (liever 3, als pappa weer laat thuiskomt)
-250 gr. Frambozen
- 100.gr. slagroom
- 1 pak schuimkoekjes
- poedersuiker naar smaak (facultatief)

Procedé
Klop de slagroom lobbig, al dan niet met wat poedersuiker. Neem je leukste schaaltjes of kommetjes. Neem uit het pakje schuimkoekjes de onvermijdelijke gebroken exemplaren (ooit naar thuis teruggefietst met twee drukke kinderen en een superhoop boodschappen? Je houd altijd een paar kapotte meringues over), verkruimel ze nog, als dit nodig blijkt, meng ze met de slagroom. Schep een paar lepels van de slagoom met meringue in de kommetjes, leg er bovenop een laag frambozen, decoreer in het midden met een schuimtorentje (wit of roze), eet. Kleine kinderen mogen het kommetje discreet aflikken onderweg naar de keuken, tijdens het afruimen (mamma doet het trouwens ook, maar dit is een geheim).

Ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als wij maar dan moet je natuurlijk van schuimkokjes houden.

zondag 25 mei 2008

Pasta met ricotta en saffraan

We hebben een nieuw huis gekocht, die herbouwd moet worden. De keuken is een ingewikkelde hoofdstuk: ik wil zoveel en het budget is beperkt. En we willen graan een mediterrane sfeer. Elke weekend zijn we dus druk hiermee bezig.

Vrijdag was een bijzonder drukke dag: we hadden 35 minuten om te koken en te eten, daarna zouden we naar de toekomstige buren, die we van de school kennen, gaan, om te kijken hoe ze bepaalde technische problemen hadden opgelost.

Het werd toch een lekker diner, ondanks de haast.

Voorgerecht:
- verse komkommers: in plakken van 05. cm, om er van te snoepen, terwijl de water voor de pasta kookte (wat me weer an herinnert waarom is zo graag een Qooker in de nieuwe keuken wil).

Hoofdgerecht:
- 380 gr. de Cecco pasta: fusilli, schelpen of andere korte soort
- 250 gr. ricotta
- 1 zakje saffraan
- zout en peper naar smaak

Breng ruim gezouten water aan de kook en kook er de korte pasta in. Intussen klop met een vork de ricotta met de saffraan, breng op smaak met zout en peper en maak het smeuiger met een beetje kookwater. Laat de pasta al dente uitlekken in een vergiet, meng met de ricottacreme en serveer onmiddelijk.

Toetje:
- aardbei en sinasappelijsje van Lanskroon, Singel 385 te Amsterdam.

En we kwamen ook nog op tijd.

woensdag 14 mei 2008

Zomers niet-koken

Het is een lange tijd geweest. Nu wil ik weer enkele zomerse recepten toevoegen, want met de mooie weer krijg ik weer helemaal zin om buiten te eten. Alleen is ons stadstuintje inmiddels verander in een paardenbloemvld. Wat ook niet helpt is dat de kinderen de zaden helemaal rondom blazen. dus soms eten we buiten, soms eten we binnen, maar zomers blijft.

Gisteren wilden de monsters ook niet slapen: het was ons allerlaatste vakantiedag, we waren in de stad geweest, naar de makrt, naar de Sarphatipark, even pootjes baden bij de grote fontein in de Frederiksplein: moe en voldaan, hebben we gewoon komkommers, gele paprikas, plakken salami en aardbeien op de bank gegeten.

"Maar we hebben niet warm gegeten", protesteerde Elianto, die voor de zoveelste keer uit bed was.

Gelijk heeft ie. In de zomer eet ik niet warm. Niet vaak, tenminste. Wat je wel kunt eten hangt van hoe lekker je brood is, en hoe vers je groente. Hieronder de hierop gebaseerde recepten van de laatste dagen.

Lekkere, ambachtelijke borenbrood
Ik kreeg van Marina een halve wiel van lekker aambachtelijke brood van de antieken steenmolen La Morra in Piemonte. Die heeft aan de basis gestaan van:

Pane e Olio


Ingredienten:
- gesneden brood met een korstje
- extravergine extra lekkere olijfolie
- zout naar smaak
- 1 tomaat
- 1 teentje knoflook
- tijmblaadjes

De brood kan vers of geroosterd gebruikt worden. In beide gevallen je zet het aan tafel samen met de overige ngredienten en iedereen kan naar smaak het brood wrijven met een halve tomaat of een teentje knoflook of allebei, daarna met olijfolie besprenkelen, daarna op smaak brengen met zout.

Je zou ook een dressing maken met fijngesneden tomaten, oute, olie, tijm en geprste knoflook en daarmee elegante crostini van maken, door de mengsel op te lepelen op een sneetje verse of gerosteerde brood.

Pane fritto con l'uovo

Ingredienten
- 1 ei
- 1 eetlepel gesneden oude kaas
- zout naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
- kleine vierkantjes van brood, van ongeveer 2,5 cm. Je kunt ook sneetje brood in vormpjes snijden met koekjes vormpjes

Meng in een kom ei, geraspte kaas en evt. zout. dompel de stukjes brood in ei, en daarna bak ze in een tefalkoekenpan in de 2 eetlepels olie aan beide kanten krokant. Heet serveren.

Of, nog simpeler (wanneer de eimengsel op is, maar je de smaak te pakken hebt gekreken): frituur direct de stukjes brood in de olijfolie, besprenkel met zout en eventueel tijm, en serveer.

Een salade erbij, of rauwe groenten, witte wijntje erbij en klaar ben je.

Na afloop hebben we nog aarbeien gegeten.

(Ik snap echt niet die mensen met een voorkeur voor 'light' die frituur afzweren, en te veel ook, trouwens. Maar dat was, geloof ik, al duidelijk bij het lezen van bovenstaande recepten.)